dimecres, 9 de novembre del 2005

Ple Municipal Extraordinari

El Ple Municipal d’aquest vespre no ha arribat a la mitja hora. Es tractava d’un Ple Extraordinari, amb un únic punt a l’Ordre del Dia: l’aprovació de les Ordenances Fiscals de 2006.
Tots els grups municipals han vingut amb la lliçó apresa i tenint molt clar el seu posicionament. Avui podem parlar de grups perquè el regidor no adscrit s’ha excusat i no hi ha assistit.
L’Alcalde ha clos l’acte felicitant el to i les aportacions dels grups municipals, especialment el PSC i ERC. A ICV només li ha agraït el to de la intervenció. Els portantveus del PSC i ERC havien agraït la situació de minoria del govern municipal, que ha fet capgirar la seva manera d’actuar, molt més dialogant i negociadora. Tot i haver assegurat l’Alcalde que en cas d’una recuperació de la majoria aquesta actitud no canviaria, tothom hi ha posat bona cara, però ni els grups de l’oposició, ni el públic assistent al Ple, ni els mateixos regidors de l’equip de govern, Alcalde inclòs, s’ho han cregut, però ha quedat molt bé.
L’aire que es respira als plens és molt diferent. Aquest canvi però, no es produeix amb la sortida de Lluís Blanchar de l’equip de govern sinó per un fenomen més recent. Aquesta exagerada amabilitat i repartiment de floretes entre govern i oposició ha sorgit amb les primeres manifestacions de divergència entre els grups municipals de l’oposició. No ha estat fins que l’Alcalde i l’equip de govern han comprovat que l’oposició no era homogènia i que es feia difícil una moció de censura, que no ha deixat de banda aquella agressivitat i victimisme dels primers dies. Ara, que veuen assegurada la continuïtat al govern, tot són agraïments i bones cares. Els que assistim als plens ens hi trobem més a gust. El que no tenim tan clar si hi haurà més resultats o es tracta de maquillar la cara a l’espera del 2007.
Una vegada més les diferències s’han deixat veure i en la votació de la proposta d’Ordenances Fiscals (OOFF), només els regidors de l’equip de govern (CIU+PP) hi han votat favorablement; PSC i ERC s’han abstingut i ICV hi ha votat en contra.

Què pagarem els arenyencs l’any 2006?

- Majoritàriament haurem de calcular un increment del 3,7%, equivalent a l’increment dels preus del consum (IPC) estimat.
- El tipus impositiu de l’IBI (Impost de béns immobles, més conegut pel Cadastre) passarà del 0,94 al 0,89. Amb això, segons els càlculs de Ramon Vinyes, exregidor d’Hisenda, l’increment real serà de prop del 4%.
- La taxa de clavegueram també s’apujarà un 3,7% i es deixa per més endavant calcular-la sobre el consum de l’aigua. Els propietaris de places de pàrking que no tinguin connexió a la xarxa de clavegueram, quedaran exempts de la taxa (s’haurà de sol·licitar).
- La taxa de la brossa també s’incrementa en un 3,7% perquè es deixa sense efecte la proposta d’incrementar-la en un 5% per la incorporació de la recollida orgànica (que no vol dir recollida selectiva).

ICV ha justificat el seu vot negatiu, bàsicament per no presentar-se a aprovació les OOFF i el Pressupost 2006 de manera conjunta, entès que les OOFF representen bona part dels ingressos del Pressupost, que en aquests moments desconeixen. També ha lamentat que no hi hagués cap referència a com havia anat el tema de les bonificacions de la taxa de la brossa per l’ús de la deixalleria.
ERC ha lamentat també que l’aprovació de les OOFF i el Pressupost no es fes al mateix temps. Ha fet notar les aportacions del seu grup i que l’equip de govern a recollit, i ha criticat que s’incrementessin les taxes del Mercat Municipal i encara estigués pendent l’estudi de viabilitat. Ha agraït la retirada de l’increment del 5% de la taxa de la brossa i ha demanat que s’estudiés bé quin tipus de recollida es volia fer, tot recordant que en l’Auditoria Mediambiental es va tractar aquest tema però se suposa que l’estudi està dins d’un calaix.
PSC ha detallat més els diferents impostos i taxes, potser pel fet que Ramon Vinyes les va confeccionar durant quatre anys. Quant a la taxa de la recollida de la brossa, ha coincidit amb el grup d’ERC i en relació a la taxa de clavegueram ha insistit en la necessitat d’estudiar a fons la manera d’aplicar-la amb uns criteris més adequats a la seva naturalesa. També ha lamentat que s’haguessin d’aprovar les OOFF abans que el Pressupost i ha volgut deixar constància que si bé l’increment que es proposa es fixa a partir de l’augment de l’IPC, la pressió impositiva dels darrers anys ha estat molt gran i per tant l’increment real global continuarà essent alt.
L’única contrarèplica de l’equip de govern han estat les paraules de l’Alcalde, que ha manifestat el seu desig d’aconseguir, el seu grup o el que governi a Arenys, que s’aprovin les OOFF i el Pressupost al mateix temps, cosa que encara no ha succeït a Arenys de Mar.
Un Ple molt tranquil on s’han aprovat les ordenances fiscals pels vuit vots de l’equip de govern.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Xavier, cal remarcar que ERC, en relació a la taxa de clavegueram ha insistit en la necessitat d’estudiar a fons la manera
d’aplicar-la, i ha presentat al govern dues alternatives, la primera proposta en el sentit de mantenir la taxa de clavegueram, però vinculant la quota al consum d’aigua en lloc del valor cadastral, la segona proposta planteja el cicle integral de l’aigua, es dir eliminar la taxa de clavegueram com a tal i que l’empresa concessionària del servei d’aigua realitzes el cicle complert, pensem que aquesta es l’opció de futur i cal treballar en aquest sentit.

Ramon Vinyes ha dit...

Xavier, l'important no és que s'aprovin les ordenances amb els pressupostos sinó que tots dos obeeixin als mateixos criteris. Es a dir, les polítiques públiques (reflectides en els pressupostos) com es financen (en bona part amb les ordenances)