dissabte, 5 de novembre del 2005

Linux a Arenys

Aquest matí he assistit a una sessió de formació de programari lliure Linux, organitzat per l’Ajuntament d’Arenys amb la col·laboració de l’entitat Arenys.org. Cada vegada hi ha més persones que s’interessen per un programari que no és propietat de ningú i que permet fer les modificacions i aplicacions necessàries per a la seva activitat, sense haver de demanar permís a ningú.
Crec que la gran batalla del programari lliure és convèncer als usuaris com ara jo, sense massa coneixements d’informàtica, perquè ens llencem a instal·lar un programari que no té l’abast del Windows, ni el suport de la majoria d’informàtics d’arreu. La por al desconeixement o al fet de trobar dificultats en aconseguir l’assessorament necessari per resoldre els problemes que es vagin presentant, i les dificultats de compatibilitat amb els ordinadors que continuïn funcionant a l’entorn de Windows, són alguns dels obstacles a batre per facilitar la migració de més usuaris.
Sessions formatives com la d’avui; experiències d’entitats com Arenys.org; iniciatives de l’administració pública per entrar a treballar amb programari lliure; decisions com la de la Comunitat Europea de definir un format estàndard per a la confecció de documents per part de l’administració pública... són unes mesures importants per aconseguir ampliar l’abast del programari lliure.
La iniciativa de l’Ajuntament d’Arenys de Mar d’organitzar unes sessions com la d’avui, que tindrà continuïtat el cap de setmana vinent, són molt positives i elogiables. Una altra cosa és però, aconseguir que l’activitat administrativa del nostre Ajuntament pugui migrar cap al programari lliure. Calen molts esforços per part dels usuaris, però també una predisposició de les empreses subministradores de software perquè els seus productes es moguin dins els paràmetres del programari lliure.
M’imagino que el Govern de la Generalitat ho té clar i farà els possibles per ajudar als ajuntaments i a les empreses a realitzar aquesta migració que no podrà ser traumàtica ni accelerada, si es vol aconseguir l’objectiu final. Estic convençut que l’arenyenc Oriol Ferran, Secretari General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, del nostre Govern, i que va crear l’entitat Arenys.org, no escatimarà esforços per aconseguir una bona implantació del programari lliure a l’empresa pública i també a la privada.
A la xarxa d’arenyautes on hi col·laboro amb els meus escrits, hi ha una bona colla d’entesos en informàtica, alguns d’ells amb dedicació professional. Penso amb en Marc Soler, l’Àlex Acero, l’Andreu Bertran, l’Esther Soler, en Quim Mateu, en Ramon Vinyes... que avui també han assistit al curs. Però la llista no és exhaustiva ja que n’hi ha molts d’altres. Alguns ja naveguem per Internet amb programes com el Mozilla Firefox, o bé enviem els nostres correus amb el programa Mozilla Thunderbird. Ara serà l’hora d’entrar al món del Linux i començar a sentir-nos més lliures (informàticament parlant).