diumenge, 13 de febrer del 2022

Disciplina o llibertat de vot?

He llegit l'article de Mireia Esteve, al diari ARA, sobre la llibertat individual dels parlamentaris contra la disciplina de vot. Apareix l'opinió de Cayetana Álvarez de Toledo, favorable a la llibertat de vot, i la de Pablo Iglesias, a favor de la disciplina del vot. 

Tot i que puc estar d'acord amb qui defensa que els diputats, que s'han presentant en unes eleccions dins d'un partit, es deuen al partit polític i per tant han de ser disciplinats, a mi és una cosa que no m'agrada. Probablement el dubte quedaria resolt si les llistes electorals no fossin tancades i els electors tinguéssim la possibilitat d'escollir-ne els futurs diputats. 

Soc un defensor de les llistes obertes, probablement perquè no soc un home de partit. L'única vegada que m'he presentat en unes eleccions, ho vaig fer com a independent dins d'una llista del partit polític, i haig de dir que se'm va respectar la llibertat de vot en temes que eren importants per a mi, com per exemple tot el que fa referència a Catalunya i el dret d'autodeterminació.

Considero que és un progrés democràtic aconseguir que la ciutadania pugui decidir les persones que han de participar activament a la política, i els pugui demanar responsabilitats. Penso que en un sistema de llistes tancades, la ciutadania perd tot el control sobre els polítics escollits, començant per l'hora de decidir qui forma part de les llistes.

El fet que tots els diputats o regidors d'un mateix partit polític hagin de votar allò que decideix la direcció del partit, que a vegades no s'ha discutit suficientment, no em sembla prou democràtic. Defenso l'opinió de tots els participants d'un projecte, i entenc que la política millora quan es té en compte totes les persones participants. Si això vol dir que s'ha de canviar el procés electoral, incorporant el sistema de llistes obertes, benvingut sigui.