dissabte, 12 de febrer del 2022

Demà eleccions a Castella i Lleó

Les eleccions autonòmiques de demà a Castella i Lleó pretenen ser un entrenament de les eleccions futures i, sobretot, veure si la inèrcia del creixement de Vox a Espanya i la suma de la dreta és possible per tal de fer fora el PSOE del govern de Madrid.

No hi ha dubte que des de fa uns anys vivim en una situació electoral continuada, i tot són conjectures sobre quan es canviarà el govern, mentre s'intenta paralitzar qualsevol iniciativa de canvi legislatiu. La situació, doncs, és una mica de paranoia que provoca o desafecció total o bé nerviosisme per saber com acaba tot plegat.

El PP pretenia amb aquestes eleccions enterrar definitivament Ciutadans i erigir-se com a partit majoritari, sense dependre de ningú. Les enquestes, de moment, no els han estat favorables i més aviat indiquen que la majoria, si l'aconsegueixen, vindrà donada pel suport de Vox, que s'ho voldrà fer pagar.

No és només la victòria a les eleccions de demà el que manté en tensió els militants del PP, sinó que també s'hi juga el lideratge del partit polític. Casado no ho té tan clar, sobretot veient la força que desprén la seva 'companya' de partit, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Un fracàs del PP a Castella i Lleó podria significar una derrota de Casado en la seva pugna dissimulada per liderar el PP a nivell estatal, amb Ayuso, que en sortiria beneficiada. És per això que penso que, probablement, a Ayuso li aniria bé aquesta derrota del PP, per enfocar amb més força el seu possible nomenament com a candidata a la presidència del govern de l'Estat.

L'esquerra, a Castella i Lleó, no ho té gaire clar, sobretot Podemos, que pràcticament no hi ha fet campanya, però el PSOE no ha tirat la tovallola, i pretén guanyar les eleccions per reforçar la seva hegemonia a nivell estatal. És per això que ha ignorat ERC, en la seva petició de recuperar la taula de diàleg, i ha collat Podemos a l'hora de defensar una reforma laboral amb el concurs de Ciutadans, deixant de banda els partits que li varen donar suport per erigir-se com a president del govern.

 Demà, doncs, veurem quin haurà estat el resultat electoral d'una comunitats autònoma que té els seus propis detractors interns, que voldrien transformar-la en dues comunitats diferents, amb Lleó, Salamanca i Zamora fora de Castella.