dimarts, 8 de febrer del 2022

A qui l'interessa la guerra?

Aquests dies estem veient com els diferents responsables polítics de la UE, EUA i Rússia es mouen per tal d'evitar una guerra a Ucraïna que al meu entendre no interessa a ningú. El president francés, que exerceix com a president de torn de la UE, s'ha entrevistat amb els presidents de Rússia i Ucraïna, mentre que el canceller alemany ho ha fet amb el president dels EUA. El tema és el mateix: com evitar una guerra de resultat catastròfic.

La història ens ho explicarà en detall, però en aquests moments, mentre ho estem vivint, no acabem de veure com pot acabar tot, encara que molts diguin que la guerra no acabarà esclatant, perquè no hi ha ningú que hi estigui interessat.

Les trobades entre els diferents presidents pretenen resoldre la situació prebèl·lica, però es fa difícil quan veus que ningú vol baixar del burro. El president Putin no vol tenir a prop l'OTAN, i es val de la seva influència a Ucraïna, per posar la por al cos. Per altra banda, la UE no es vol comprometre en res que la hipotequi en un futur.

Avui llegia la discussió entre París i Moscou, després de la reunió entre els seus presidents, sobre quin havia estat el compromís assumit. Les declaracions que es feien des de París han estat automàticament contestades per Moscou. En cap moment es vol donar la impressió que Putin ha frenat el seu impuls de pressionar Ucraïna, i de rebot la EU. Probablement el diàleg s'acabarà imposant, però no sortirà gratuït, i això és el que pretén el president rus.

La demostració de força, de moment, només serveix per atemorir el contrari, sense acabar d'ensenyar les cartes, però la situació no és agradable. M'imagino que els ucraïnesos no se sentiran gens còmodes tenint les tropes russes a tocar, i un president, que no assumit mai la derrota que va suposar la desaparició de la Unió Soviètica.