dilluns, 11 d’octubre del 2021

Europa, garantia democràtica

Europa és una garantia per a la democràcia, o si més no això és el que proclamen molts polonesos després de la decisió del Tribunal Constitucional de no acceptar algunes regles de la jurisdicció europea. Els catalans ho podem entendre, perquè també ha estat una garantia a l'hora d'acusar unes persones de sedició.

Però no és només ara que en som conscients. Els que vàrem viure la dictadura franquista recordem molt bé les ganes d'entrar a la Unió Europea, tan bon punt el dictador va morir. No volíem continuar al marge de la democràcia.

M'imagino, doncs, que molts polonesos temen un retrocés en els seus drets democràtics. També ells tenen un passat molt fosc i tortuós. Segur que no volen patir més del que ja ho fan, amb un president autoritari, i un sistema democràtic dubtós. Sortir de la Unió Europea seria un fet molt dolorós. És per això que aquests dies ens arriben imatges de manifestacions contràries a la idea de sortir-ne.

De ben segur que de la Unió Europea n'esperem més del que rebem. Els estats es protegeixen entre ells, i la idea d'una independència d'una part d'ells, no agrada i van tots a la una. Malgrat tot, el marc europeu ens garanteix el respecte a uns drets que a Espanya, amb un govern de la dreta, estarien en perill.

La dreta europea es troba molt lluny de la dreta espanyola, ancorada a un extrem amb el suport de l'extrema dreta, i també lluny de la dreta polonesa o l'hongaresa. És per això que ens fixem molt com evoluciona a països com França o Alemanya, per preveure quin pot ser el futur al nostre país.