divendres, 15 d’octubre del 2021

Assassinat un diputat britànic

L'assassinat del diputat conservador britànic David Amess és preocupant per la facilitat amb què un polític pot ser atacat i posa en perill la necessària connectivitat entre els polítics i els seus representats. Precisament, si una cosa té d'interessant el sistema polític britànic, és la representativitat dels polítics i el contacte i el donar comptes als seus electors.

Lamentar la mort del diputat, i desitjar que un cas així no es repeteixi. Que l'assassinat no tiri enrere el contacte amb els ciutadans, i que es trobi la manera de protegir millor els polítics d'aquests assassins incontrolats.

Recordo la insistència de l'empresari i escriptor Xavier Roig, quan valora positivament el sistema electoral britànic, i el contraposa amb el nostre, de llistes tancades i dependència total dels polítics vers el partit on es troben ubicats. A la Gran Bretanya els polítics s'han de guanyar les simpaties de la gent del seu districte, al marge del partit polític on pertanyin. I és a aquests ciutadans que se'ls ha de donar comptes del treball realitzat al Parlament. 

Moltes vegades hem criticat que els nostres polítics no viuen la realitat del país. No escolten els ciutadans i només els tenen en compte en el moment de les eleccions, per obtenir-ne els seus vots. És precisament en l'exercici d'escoltar els ciutadans, que el diputat britànic ha estat apunyalat fins a la mort. Descansi en pau.