dissabte, 30 d’octubre del 2021

La castanyada i el Halloween

M'ha fet gràcia llegir la notícia que aquest any hi ha un increment important de sol·licituds de parades de castanyes a Barcelona, perquè precisament aquests dies comentàvem amb la M. Àngels les cues que vèiem a la parada de castanyes que hi ha a Arenys. Cada vegada que hi hem passat hem vist una bona filera de gent esperant el torn. A què és degut?

La tradició de la castanyada està molt arrelada a casa nostra, però els últims anys semblava que tenia, o té encara, un gran contrincant, com és el Halloween. Sempre les coses que venen de fora impacten molt, sobretot si es fa una bona publicitat. Els mitjans audiovisuals han afavorit l'entrada d'aquesta tradició forana, i ha facilitat que la mainada es disfressés.

Probablement l'escoles han ajudat a mantenir la tradició de la castanyada, amb la disfressa de castanyeres, però tot i així no és fàcil capgirar la influència exterior. En tot cas, però, és bo comprovar que la gent continua comprant castanyes i m'imagino que panellets.

Llegint la notícia de l'augment de parades a Barcelona, alguns dels entrevistats manifesten que s'han animat a vendre castanyes, per fer una parèntesi en la seva dedicació de tot l'any amb la ferralla. Una manera de treure'n un rendiment i una entrada de diners a casa, sobretot ara que la vida està prou complicada.

Sigui com sigui, és bo que mantinguem les tradicions i, sense posar-nos d'esquena a allò que ens ve de fora, expliquem als nostres fills i nets, d'on venim i quins costums teníem i que volem mantenir.