diumenge, 27 de setembre del 2015

Una alta participació crea pànic en uns i expectatives als altres

Escric el post quan només tenim dades oficials de la participació a les 13h, gairebé sis punts més que en les anteriors eleccions autonòmiques. Aquest increment de vots espanta els independentistes i crea expectatives entre els partits unionistes. També haig de dir que els vots de casa meva han engruixit el còmput del migdia, ja que normalment votàvem a la tarda.
Per norma general l'abstenció en les eleccions catalanes és superior a les locals i les generals, i s'explica perquè molts catalans tenen poca fe i interès en el Parlament català, i sí, en canvi, en el seu ajuntament o el Congrés de Diputats. L'augment del vot faria pensar que abstencionistes de les eleccions catalanes han acudit a votar per frenar la majoria del sí.
Continuo pensant que els bons demòcrates han de lluitar per reduir l'abstenció encara que els sembli que els pot perjudicar. Una alta participació dóna més crèdit als resultats i permet actuar amb més legitimitat el guanyador.
Les eleccions d'avui ens ensenyaran si la majoria silenciosa que els contraris a les manifestacions de l'11 de setembre justifiquen per treure valor als que surten al carrer, s'ha convertit en una majoria implicada amb la unió amb Espanya.
Caldrà seguir la jornada d'avui amb expectació, tot i que em comença a preocupar les declaracions de la nit, sigui quin sigui el resultat. M'encantaria pensar que hi haurà guanyadors i perdedors, i que aquests són capaços d'acceptar el resultat, sense enganys ni justificacions falses. Junts pel Sí, la CUP i Catalunya sí que es pot, han donat la cara i segons quin sigui el resultat que obtinguin, els pot condicionar el seu futur polític.