divendres, 5 de juny del 2015

El PP no veu bé que el PSOE busqui pactes per deixar-los fora de joc

El president espanyol s'estranya o més aviat renya Pedro Sánchez i el PSOE perquè arraconen el PP amb pactes amb altres formacions, fins i tot amb l'extrema esquerra. Segons Mariano Rajoy el partit socialista hauria de preferir pactar amb l'extrema dreta que ell representa abans que amb l'extrema esquerra que diu representar Podemos.
Només puc dir que arraconar el PP a les Balears o València és un favor immens que es fa a illencs i valencians després d'aguantar uns polítics corruptes, molts d'ells, i atacants viscerals de les cultures i llengües respectives. Per això sol ja hi ha motius suficients per aïllar el PP.
Tot i que no considero necessari que el dirigent de la llista més votada sigui l'alcalde del municipi o president de la comunitat, el cas de Badalona, si finalment deixen Albiol fora de l'alcaldia, és digne d'estudi. Estem parlant d'un municipi on el PP ha augmentat en vots i percentatge, respecte l'any 2011, i doble en nombre de regidors la segona força política. 
És cert que la suma de la resta i per tant dels vots aconseguits pels altres partits polítics és superior als vots dirigits al PP, però la diferència és important i, si és cert que això passa a la majoria de districtes de la ciutat, alguna cosa vol dir. Per convicció i pel fet que el PP i sobretot Albiol fessin un discurs xenòfob fa que estigui content si el deixen sense l'alcaldia, però caldria revisar la llei electoral i buscar una vinculació més directa entre elector i elegit.
Penso, però que el PP no ha sabut mai gestionar les majories absolutes. La seva actitud ha estat de passar de tothom i construir un mur entre els polítics i la ciutadania, provocant que en les següents eleccions rebi el càstig merescut. Aznar i Rajoy han aprofitat la majoria absoluta per imposar les lleis en benefici d'uns pocs, sense tenir en compte res ni ningú. No han entès que governar no significa fer passar per l'adreçador tothom, sinó aprofitar la comoditat de la majoria absoluta per fer bona pedagogia amb humilitat i respecte a la diversitat. La seva majoria absoluta els ha de portar a perdre, i això és el que els està passant.