diumenge, 16 de març del 2014

L'ús de les subvencions públiques per afavorir els nostres amics

Arran de la notícia de l'exagerat increment de la subvenció a la FAES quan el PP governava amb CIU la Diputació de Barcelona, crec que seria bo reflexionar sobre les subvencions en general, i sobretot les subvencions a organitzacions dels partits polítics.
No podem oblidar que les subvencions són aportacions econòmiques de diner públic. És per això que els partits polítics que governen, amb majoria o sense, no poden fer un ús interessat d'aquest diner que és de tots i cal ser molt transparent per poder valorar si les ajudes econòmiques estan prou justificades i si tothom hi té accés o bé hi ha qui ho té més fàcil.
El nostre país té una llarga tradició en afavorir amb diner públic els amics. Primer de manera il·legal i després amb una mala praxis de les convocatòries de subvencions. Amb la il·legal només es pot actuar judicialment i, per més que s'hi treballa, hi ha qui se n'escapa. Quant a les subvencions caldria treballar a dues bandes. En primer lloc amb pedagogia, fent entendre que les subvencions han de ser ajudes a activitats d'interès públic, però que s'han d'acompanyar de l'esforç i recursos dels que les porten a terme, i en segon lloc ser transparents i no utilitzar les subvencions com a reclam per aconseguir el vot.
Hi ha moltes entitats que només viuen de les subvencions, quan la seva activitat és totalment prescindible. No es tracta d'activitats d'interès públic que l'administració no pot dur a terme, sinó activitats de lleure i distracció, que són molt lloables, però que requereix que els organitzadors hi posin de la seva part. Al nostre país hem acostumat les entitats a viure de la subvenció, sense la qual no són capaces de fer res. Aquestes entitats són sobreres. No m'estic referint a entitats com Càritas o Creu Roja, per posar dos exemples, que sí són necessàries a la nostra societat.
Per altra banda, els partits polítics amb responsabilitat de govern, acostumen a gratificar les associacions que saben que en podran treure un rèdit electoral. Aquí hi són tots els partits, i ho fan de la manera més descarada possible. Mentre aquesta sigui la base de les convocatòries de subvencions, el nostre país no anirà bé.
En el cas de la FAES i altres entitats similars d'altres partits polítics, es tracta d'entitats que adoctrinen per uns interessos de partit i classe, per la qual cosa no considero una bona idea que se'ls subvencioni. Penso que seria molt més honest deixar-les de banda i que realitzessin l'activitat amb el seu esforç i aportacions, sense utilitzar diner públic. M'agradaria que la gent de partit ho veiés de la mateixa manera.