dimecres, 26 de març del 2014

La degradació dels nostres habitatges augmenta el risc dels incendis

La mort dels 4 nens al Vendrell en l'incendi de casa seva, no només ens produeix un gran dolor, sinó que al mateix temps accentua totes les nostres preocupacions per la fragilitat en què viuen moltes famílies a la majoria de pobles i ciutats del nostre país.
Precisament avui he assistit a una xerrada en què ens parlaven de la prevenció com la clau per evitar moltes desgràcies. Segur, però, que podem arribar a la conclusió que els nostres habitatges no sempre estan prou preparats per evitar incendis, ni nosaltres prou previsors per descartar-los.
Quan les condicions econòmiques són tan precàries tot es va degradant. El manteniment dels nostres aparells i les mesures de seguretat es redueixen i el risc d'incendi augmenta. Quan el problema és poder menjar i disposar d'un lloc on viure-hi decentment, tota la resta és superflu, a vegades fins i tot inabastable. 
A tots ens ve a la memòria alguna desgràcia en un habitatge de la nostra ciutat i com ens lamentem de les conseqüències. És important que reflexionem si estem treballant per millorar la situació dels blocs de pisos i cases del nostre poble perquè deixin d'esdevenir bombes a punt d'esclatar. 
L'administració s'enfronta amb la dificultat d'incidir en la propietat privada, però no es pot arronsar d'espatlles ni despreocupar-se'n perquè les conseqüències són per a tota la societat, i normalment afecten els menys afavorits.
La seguretat dels nostres edificis és complexa i depèn de molts paràmetres, però el cert és que en aquests moments estem en una situació preocupant que cal afrontar i trobar solucions, sinó definitives, sí com a mínim que redueixin el perill de provocar més desgràcies.