dijous, 13 de març del 2014

L'Esquirol aposta pel nom més popular

Després que en el referèndum celebrat a la població de Santa Maria de Corcó, guanyés l'opció de nomenar-se oficialment l'Esquirol, encara que la participació quedés per sota del 50%, el Ple municipal ha decidit aprovar el canvi de nom.
De fet els veïns d'altres pobles de la comarca utilitzàvem ambdós noms indistintament, encara que és cert que predominava l'Esquirol. A Cantonigròs, que tot i els intents d'independitzar-se, continua com a nucli de l'Esquirol, sempre l'anomenàvem d'aquesta manera, i ens recordàvem d'ells cada vegada que al primer llamp de la tempesta se n'anava la llum. Les vegades que havíem jugat a la 'canasta' amb la llum d'unes espelmes.
No sé què pot representar formalment el canvi de nom per a la població. El nom de Santa Maria de Corcó no desapareixerà de la memòria, encara que retirin els cartells indicadors. Qui no recorda encara la plaça Calvo Sotelo a Barcelona? 
Personalment em sembla bé el canvi, sobretot perquè la majoria que va anar a votar així ho va voler, però també perquè sempre m'ha semblat un nom simpàtic i que en alguna època es tenia com un insult. De totes maneres cal saber que el gentilici dels habitants de Santa Maria de Corcó, és esquirolencs i esquirolenques. És per això que encara dóna més sentit a que el nom oficial sigui finalment el de l'Esquirol.