divendres, 7 de febrer del 2014

Primàries europees del PSC a Arenys de Mar

Aquest dissabte Arenys de Mar tindrà una urna on els militants socialistes i simpatitzants podran escollir el seu candidat per formar part de les llistes del PSOE a les eleccions europees del mes de maig. Les primàries estan de moda i el PSC ha pujat al carro per portar-les a terme a tots els nivells.
No us negaré que les primàries no siguin un pas endavant al canvi i transformació que necessiten els partits polítics i la seva manera de funcionar, però sense voler menystenir-les, és un pas molt petit i gairebé insignificant, si tenim en compte tot el que hauria de canviar el sistema electoral del nostre país.
Ha quedat demostrat que els partits polítics espanyols, i per tant també els catalans, han provocat molta desconfiança. Per una banda la corrupció de molts polítics amb càrrecs importants al corresponent partit, i també per la manera com s'escala dins l'engranatge dels partits, per assolir llocs de decisió en la direcció dels partits polítics.
Un dels principals inconvenients o problemes és que no són les persones més preparades i intel·ligents les que ocupen els primers llocs, sinó les que saben adaptar-se millor a la lluita, a vegades fratricida dins dels partits, trepitjant a qui faci falta per aconseguir arribar a dalt.
El sistema electoral espanyol i català passa per revolucionar la rutina actual i acostar de veritat els polítics a la societat a qui han de representar. La transparència i la honradesa han de ser reals i la representativitat s'ha poder palpar i no només imaginar.
Penso que hem de fer un pas de gegant en el canvi de cromos, però el problema és que els menys interessats són els actuals dirigents dels partits polítics, que ja són a dalt i no els interessa canviar-ho. La ciutadania no és ignorant i coneix què passa realment dins dels partits, i per això la credibilitat és tan baixa.
No es tracta tant de confeccionar llistes obertes com de buscar el sistema perquè el ciutadà es senti representat per la persona a qui vota. Hi ha prou exemples per posar en pràctica, que donen bons resultats. Ara ens concentrem en el dret a decidir, però no podem oblidar la manera d'elegir els nostres representants.