diumenge, 13 de desembre del 2009

Tarda d'espera

Una tarda d'hivern encara que pròpiament som a la Tardor, que esdevé transitòria a l'espera de conèixer si realment les temperatures baixaran tant com ens han anunciat els meteoròlegs; a l'espera de saber quanta gent ha anat a votar en les consultes per a la independència de Catalunya; a l'espera de que ens diguin quina haurà estat la xifra total de recaptació de la Marató de TV3...
Són diferents motius per esperar i passar la tarda, però hem de vigilar de no perdre el temps, és a dir, hem d'aprofitar la tarda perquè no estiguem sempre vivint a les fosques a l'espera de...
Avui llegia el títol d'una conferència que el Centre d'Estudis Josep Baralt ha programat per a dissabte vinent, a càrrec del periodista Vicent Partal, "La Independència, i després què?". D'entrada resulta interessant, en primer lloc pel propi conferenciant, de qui sempre que els sents alguna cosa o altra aprens, i també per la temàtica a tractar en uns moments de plena actualitat.
És important fer-nos aquesta pregunta perquè el perill de tot plegat, de tot el muntatge que s'ha organitzat al voltant de la consulta d'aquest diumenge i les que vindran el mes d'abril, seria pensar que una vegada emès el nostre vot, ja està tot fet. No podem oblidar de la importància d'una decisió o una altra, en el cas que estiguéssim parlant d'una consulta vinculant, ja que les coses no es fan d'un dia per l'altre. No és només quedar-nos els diners o passar-los a Madrid, sinó també, i molt especialment, saber-los gestionar bé.
Recordo, no fa massa setmanes, que en una conferència organitzada també pel Centre d'Estudis Josep Baralt, en aquest cas a càrrec de l'escriptor i empresari, Xavier Roig, ja va apuntar en aquesta direcció, de tenir clar com ens havíem d'organitzar, fins al punt que donava més importància al fet d'organitzar-nos, a la declaració d'independència, sobretot si no teníem clar què faríem i com, una vegada assolida.
La mateixa entitat cultural arenyenca té prevista una nova conferència per al 30 de gener, a càrrec de l'economista Jacint Ros Hombravella, que porta per títol "La Viabilitat econòmica de la independència de Catalunya". Considero interessant aquesta reflexió, i encara més interessant la nostra capacitat de portar a la pràctica la construcció del model que ens permeti ser econòmicament independents. Si no afrontem els problemes reals, caiem en el perill de quedar-nos en l'anècdota, i això pot fer molt feliços a molta gent, però enganyar-nos i no arribar enlloc.