divendres, 9 de juny del 2006

Carta oberta a la regidora del PP

Benvolguda regidora,

Han transcorregut tres anys de govern municipal i alguns ajuntaments ja estan preparant el darrer pressupost d’aquesta legislatura. Com molt bé recordareu, el dia 2 de maig de 2003 vàreu participar en una taula rodona amb tots els caps de llista que es presentaven a les eleccions municipals d’aquell mateix any, per parlar de Participació Ciutadana.
Recordareu també que la majoria de les intervencions de la taula varen ser molt optimistes vers la participació i podien crear expectatives d’un canvi en la manera de governar el nostre poble.
El diari El Punt va dir, entre altres coses: “Rosa Zaragoza (PP) va coincidir a dir que participació no és dir que el Xifré serà el pròxim consistori. Va criticar que l’actual govern no s’ha obert prou i que no es pot fer una audiència de pressupostos quan ja estan dats i beneïts”, i en un moment de debat vaig anotar les vostres paraules: “...la peça clau on es demostra la participació ciutadana és al Pressupost”. La vostra posició, us haig de confessar, em va sorprendre però alhora em va animar a pensar que estàvem pel bon camí.
La coalició amb el grup municipal de CIU us va donar el govern local i la possibilitat de posar en pràctica totes aquelles idees i promeses electorals que durant quinze dies vàreu anar predicant. No pretenc en aquesta carta fer una valoració global del vostre govern sinó que em limito a parlar de l’elaboració del pressupost dels anys 2004, 2005 i 2006, i a demanar-vos quin component participatiu hi heu vist.
Si em permeteu us diré la meva opinió perquè després me la pugueu rebatre. L’únic detall participatiu en la confecció dels pressupostos han estat les Audiències Públiques, anunciades a darrera hora i sense presentar una proposta clara, d’acord amb el projecte de govern anual. Si la vostra intervenció abans esmentada es referia a aquest tipus de participació, acceptaré que heu complert la vostra promesa. Em permetreu però opinar que això i res és gairebé el mateix.
Us deia al començament que els ajuntaments, no pas tots, estan començant a treballar el pressupost per al 2007, i els ajuntaments que han apostat per fer-ho de manera participativa, ja han convocat a la ciutadania a unes primeres reunions, però el que és més important és que la ciutadania ja està representada per comissions sectorials i territorials de participació i també pel Consell de Ciutat, una figura prevista en el Reglament de Participació Ciutadana d’Arenys de Mar, però que no s’ha arribat a constituir. Tot això em fa pensar que de cara la confecció del nou pressupost no podem esperar gaires millores i d’aquesta manera haurem esgotat la legislatura sense haver avançat gens.
És cert que la vostra responsabilitat directa en aquest govern no és ni la regidoria de Participació Ciutadana, ni la d’Hisenda, però estic segur que haureu tingut oportunitats per animar els vostres companys de govern a desenvolupar un model participatiu. Si ho heu fet i no us han fet cas, podria ser que us haguéssiu equivocat de companys de viatge.
Dissortadament qui hi haurà perdut haurà estat la ciutadania d’Arenys de Mar, que haurà pogut constatar una vegada més que les promeses se les emporta el vent amb molta facilitat.

Us saluda ben cordialment,
Xavier Febrer i Claveras