dimecres, 24 d’agost del 2005

Què volem al Xifré

Estic intentant recollir totes les notícies i novetats que hi ha hagut durant els dies que he estat lluny d'Arenys i no és fàcil. De moment he recollit la premsa, però d'Arenys, com de la majoria de poblacions, no se'n diu res, a no ser que passin desgràcies.
Pel carrer però, hi ha una notícia de darrera hora que parla del Xifré. Sembla ser que el govern municipal ha anunciat una consulta per abans d'acabar l'any. No sé si es tracta d'una bona notícia o no. D'entrada semblaria que si. Sobretot per a gent com jo que apostem per la participació ciutadana. De totes maneres però, sempre hi ha el perill que amb l'excusa de demanar l'opinió ja es pugui justificar un model participatiu de gestió democràtica.
No puc fer judicis abans de conèixer com es desenvoluparà la consulta i quins treballs explicatius previs hi haurà. M'han dit que serà una consulta a la ciutadania sobre què col·locarien al Xifré. És cert que tothom pot tenir una opinió i és bo conèixer quina és i per tant quina és l'opinió majoritària. Però no és menys cert que utilitzar l'edifici del Xifré per una cosa o una altra, implica un pressupost o un altre, i també té repercussió en l'ús d'altres equipaments per altres serveis.
Durant aquesta legislatura els grups municipals de l'oposició han exigit a l'equip de govern la realització d'aquesta consulta, atesa, segons ells, la seva promesa electoral. Al mateix temps han manifestat la seva opció per utilitzar el Xifré com a seu de l'Ajuntament. Personalment crec que és un error i un dia ho justificaré en aquest blog. De totes maneres no deixa de ser una opinió personal com moltes altres.
Al marge d'una opinió o una altra, crec que seria més important treballar més a fons un pla general d'equipaments, amb el màxim consens possible entre els grups municipals, i a partir d'aquest consens presentar una proposta perquè la ciutadania donés la seva opinió.
Els ciutadans volem donar la nostra opinió però ens cal molta informació. Opinar sense conèixer la realitat, és una temeritat, i el meu posicionament no es podrà titllar de poc democràtic sinó, en tot cas, de previsor, perquè no fem una moguda que, al final, no serveixi per res.
En continuarem parlant.

7 comentaris:

Alex Acero ha dit...

Benvolgut Xavier:
Sóc un ciutadà corrent amb un nivell d'informació també corrent, estic totalment d'acord en que als ciutadans ens cal saber més, tampoc un excés d'informació. M'agradaria connéixer la teva opinió de per qué no és adient que l'Ajuntament hi sigui al Xifré, no tinc una postura al respecte, precisament per això vull començar a formar-m'en una.

xfebrer ha dit...

Benvolgut Àlex,

Tinc intenció de dedicar un dels escrits que faig mensualment a l'Ametlla d'Arenys sobre el què penso de la ubicació de l'Ajuntament al Xifré o no, i posteriorment penjar-ho al meu blog. Com en la majoria de les coses, la resposta no és mai blanc o negre i sempre hi ha moltes consideracions a fer.
D'entrada i molt breument, per respondre la teva petició et diré que no sóc partidari de grans edificis, moltes vegades costosos de manteniment i no sempre aptes per a la seva funcionalitat.
També t'haig de dir que podria ser que després d'un estudi exhaustiu de les necessitats d'equipaments d'Arenys i de les possibilitats que tenim, arribéssim a la conclusió que el millor lloc pel nou ajuntament sigui el Xifré. Tot i així se'm fa difícil pensar-ho.
Com apunt et diré que l'Ajuntament necessita un espai molt accessible d'atenció ciutadana. (a manera telegràfica i un xic còmica et diria que l'Ajuntament d'Arenys necessita una planta baixa a la Riera, per atendre a tota la ciutadania, uns espais cèntrics per atenció dels polítics, un balcó també a la Riera, perquè hi pugui sortir l'alcalde de torn, a saludar i inaugurar les festes, i un edifici a la zona industrial per a tot el personal administratiu i tècnic).
Com pots imaginar tot això s'ha de polir i trobar la millor solució, però la idea és que no cal utilitzar com ajuntament, un equipament que podria ser més útil com a Biblioteca, Arxiu municipal, Museu...
Acabo amb el que sempre dic en temes d'equipaments: a Arenys li fa falta un Pla General d'Equipaments, amb el més ampli consens polític i ciutadà, i que tingui una coherència funcional i territorial.
Gràcies.

PD. Permete'm que et faci una puntualització a les teves paraules:
Un dia vaig comentar que teníem un excés d'informació i el ponent de la xerrada, en Vicent Partal, em va corregir i dir que mai podrem dir que hi ha excés d'informació. En tot cas caldrà valorar les fonts de la informació, la seva veracitat, la seva subjectivitat i la honradesa de qui la transmet.
Penso que és un sort disposar de tanta informació, però hem de saber moure'ns-hi, i això és difícil.

Alex Acero ha dit...

Mercès per la teva resposta, Xavier.
Hi ha una cosa que em queda clara: cal un Pla General d’Equipaments, com una mena de “full de ruta” de les necessitats de la vila i els recursos disponibles, per tant seria més lògic que la consulta popular fora en vers aquest Pla i no sobre un recurs en particular.

El teu raonament està carregat de sentit comú (que al meu entendre, és informació essencial, la mínima necessària). Si fem una votació sense disposar de la informació de l’inventari de necessitats “versus” recursos disponibles i adequació, estaríem fem una votació “viciada” de partida.

P.D.Respecte a l’excés d’informació, un conegut “gurú” (Alfons Cornella) utilitzava el neologisme “infoxicació” (intoxicació d’informació) per referir-se a que el que realment val és la informació estrictament necessària i útil (coneixement), la resta de dades són com els arbres que no deixen veure el bosc, i en política sovint hi ha molta “palla”.

M’agradaria que algú que pensi de manera contradictòria defensés la seva postura aquí o a la llista.

Xavier, m’il•lusiona que persones independents i amb criteri publiquin les seves opinions, d’altre manera només tindríem les fonts oficials i les oficioses de cafè. Sens dubte millora la qualitat de la informació i la participació ciutadana.

Gracies a tu.
Alex.-

Anònim ha dit...

Xavier.

Transcric el que vaig escriure a la llista d'Arenyautes, pes si algú no està donat d'alta, ja que penso que les consideracions que faig poden ser d'utilitat a qui ho llegeixi.

"Benvolguts.

Jo crec que per a fer una consulta ciudadana sobre quin ús volem per a l’edifici Xifré cal que els vilatans puguem conèixer quines possibilitats hi ha.

Amb això vull dir que el que crec que s’hauria de fer és explicar molt bé el projecte d’adequació de l’edifici a Ajuntament i a Museu de les Puntes redactat per la Diputació de Barcelona per encàrrec de l’anterior consistori, per un cost aproximat de 1.370.369 € (228.010.216 ptes), actuant-hi únicament a la planta baixa i planta pis, i deixant sense actuació la segona planta. Explicar els espais útils i la seva distribució i comparar-ho amb el que hi ha a l’ajuntament actual. El finançament i les amortitzacions en el cas que l’ajuntament hagi d’assumir alguna part de l’obra. Personalment considero que si volem l’Ajuntament al Xifré haurem d’agafar també la segona planta i conseqüentment el seu cost d’inversió serà considerablement superior, ja que amb aquesta proposta actual la superfície útil és exactament igual a la de l’ajuntament actual, varia en 0,60 m2 de diferència.

També explicar quines possibilitats existeixen de poder ampliar l’actual Ajuntament adquirint alguna propietat veïna, així com també els costos d’ampliació, reforma i evidentment supressió de barreres arquitectòniques que s’hi hagin de fer. O bé disgregar serveis i departaments municipals per la vila, tal i com funciona a un gran nombre d’ajuntaments.

Comparar els pros i contres de l’Ajuntament a un lloc o a un altre com per exemple la situació de la plaça de la vila, la operativitat, com per exemple la ubicació d’arxius (val a dir que al projecte d'Ajuntament al Xifré els serveis tècnics estan ubicats a la primera planta i el seu arxiu a la planta baixa, ja que el seu sostre no aguantaria la sobrecàrrega prevista).

Per altra banda, si deixem de banda la possibilitat de traslladar l’Ajuntament al Xifré, decidir quin ús li donarem (hotel d’entitats, viver d’empreses, hotel, alberg juvenil, hospital, centre cultural, institut, col·legi, residència per a la gent gran, CAP, ambulatori...) i quin cost suposarà a l’Ajuntament realitzar-ho, així com també quin tractament donarem als recorreguts culturals i quan ens costarà a tots plegats.

Celebro que ja es porti a terme aquesta consulta quan abans millor ja que el govern municipal deia en declaracions a El Punt Diari del dijous 23 d’octubre de 2003 que “farem un referèndum per decidir que val al Xifré en un període no inferior a un any”. Ja gairebé en fa dos d’això, però mai és tard si es fa, encara que s'ha de fer bé i donant tota la informació possible als que participarem en la consulta."

Independentment de tot això és molt important tenir els estudis de viabilitat econòmica de cada solució. Tu Xavier ho sabràs molt millor que jo.

No es pot fer volar coloms i dir que una proposta és la millor solució, encara que aquesta ho sigui, si no la podem finançar.

A reveure.


Lluís Blanchar i Ardèvol
Regidor no Adscrit
Ajuntament d'Arenys de Mar.

Alex Acero ha dit...

LLuis,
A qui et refereixes quan parles de fer volar coloms i dir que una proposta és millor que altre?.Dons, em sembla que en cap moment s’ha afirmat categòricament en aquest blog, que sigui millor una proposta que altres, sinó que cal avaluar la situació amb una visió de conjunt, amb perspectiva i amb això crec que estem tots d’acord.
També coincideixo en que és necessari donar a conèixer el projecte existent i valorar pros i contres, és el mínim si hem de donar una resposta en votació.

Agraït per la teva aportació.
Alex Acero.-

Anònim ha dit...

Hola Àlex. Suposo que ens coneixem.

No em refereixo a ningú. Simplement vull dir que no es pot fer la carta als reis com poden fer alguns (no et sentis al·ludit perquè no em refereixo a tu) i dir quin és l'ús que un prefereix, tal i com es va poder constatar ahir per ràdio al programa El Dominical quan es demanava a la gent quin ús volia donar a l’edifici Xifré. Penso que això et dona una idea del que la gent pensa que Arenys necessita però potser encarar-ho al Xifré no és el millor sistema per a decidir el millor ús a dotar-li.

Tot ha de ser viable, tant a nivell operatiu com a nivell econòmic.

A mi personalment em semblaria molt correcte tenir l'ajuntament al Xifré, però si no m'expliquen d'on i de quina manera traurem els diners i si podrem mantenir les despeses de consum i manteniment de per vida no puc decidir si l'ajuntament al Xifré és la millor solució per a ubicar-hi l’ajuntament.

Personalment, si hem de tenir l'aspecte econòmic present, una bona opció seria traslladar l'Arxiu Històric a un altre lloc (p.e. Can Ramon de les Aigües, Panificadora, Escorxador, Ed. Xifré, ...) i ampliar l'ajuntament actual com a ajuntament. I a ser possible mirar d'adquirir alguna propietat veïna per guanyar més espai. Evidentment també caldria realitzar la supressió de barreres arquitectòniques, però fem el que fem amb aquest edifici municipal i donant-li l’ús que li vulguem donar, això s’haurà de fer.

En quan a l’edifici Xifré, una bona proposta seria la preparació d’un concurs d’idees o d’iniciatives per part d’empreses privades per tal d’explotar l’edifici municipal mitjançant una concessió a “x” anys a canvi de la realització de la rehabilitació i explotació del servei, ja sigui a nivell d’alberg, viver d’empreses, empresa privada o el que sigui i deixar, per exemple una part de l’edifici per a serveis municipals. Un exemple podria ser la meitat o una tercera part de la planta baixa. Aquesta opció permetria que es mantingui un edifici de titularitat municipal en condicions, que allà s’hi realitzi una o unes activitats, que es pugui oferir un servei públic en una part de l’edifici (administració, museu de la punta, serveis municipals, aigües...) i que el consistori tingui guanys i no despeses de manteniment.

Espero que hagi quedat clarificada la meva exposició anterior.

A reveure.

Lluís.

Alex Acero ha dit...

Hola Lluís:

Dons crec que personalment no ens coneixem, però això té solució: quedem a fer un café i parlem en persona (la meva adreça alexacero@hotmail.com)
No és que en sentís al•ludit, sinó que en aquest blog (tant en Xavier com jo) ens havíem expressat en termes molt prudents, gairebé com tu mateix, dons també afirmes que cal estudiar en detall les necessitats, pros contres i el finançament.
De fet la teva proposta de “distribuir” funcionalment l’Ajuntament en diferents indrets, coincideix amb la reflexió d’en Xavier.
Em sembla destacable també la proposta del concurs d’idees i que això permeti una millor gestió del edifici de forma sostenible, financierament parlant.
El tema del viver d’empreses, ho vaig proposar personalment en el primer chat públic amb Miquel Rubirola fa uns quants anys, a veure si prospera ....

Em sembla clarificada la teva postura i enriquidora la aportació.