dijous, 11 d’agost del 2005

Per què l'aigua és tan bruta?

M'imagino que hi ha raons per explicar els motius de la brutícia a la mar. Aquest matí tota la família ens hem enfilat a la bicicleta i quan passàvem per davant del Pòsit ens han dit que la "tercera" estava molt bruta, que ells en tornaven. Hem pensat doncs de fer una ruta en bicicleta i en tot cas deixar la banyada per un altre dia (jo ja fa tres anys que no hi he posat els peus, però a la resta de la família els agrada molt).
No he pogut continuar el viatge per problemes amb la meva bicicleta i he hagut de tornar a casa. La meva família ha continuat el viatge i s'ha banyat. On ho ha fet? En mig de la brutícia? NO. Han arribat a Canet i allà l'aigua era neta i la sorra acabada de raspallar.

Per què Arenys és brut a dins i a fora?

Ja sé que no ho puc dir en veu alta perquè llavors el meu ajuntament es queixa que fem mala propaganda i la gent no ve a visitar-nos i a fer "gasto". Però no puc deixar de dir allò que veig, encara que avui no ho he pogut veure per culpa de la meva bicicleta.
Sí que he tingut temps de passar pel carrer més musical d'Arenys de Mar. És un carrer-xilòfon. A mesura que hi circules, les rajoles es belluguen i t'ofereixen un bell so. Potser no tan bell per a la gent que hi viu. Sembla ser que la companyia que va contractar l'ACA no ho va saber fer massa bé i ara caldrà repassar-ho. No sé si en aquests casos l'Ajuntament ha de recepcionar l'obra. Si fos així valdria la pena no acceptar-ho fins que estigui ben fet.
L'ACA, tant ara que mana el tripartit com abans amb CIU, no ens ha tractat mai massa bé als arenyencs. Tenim una Riera amb un final que fa vergonya i que quan l'Ajuntament intenta treure l'aigua putrefacta, resulta que l'amenacen per insostenible. El Bareu és un polvorí esperant els temporals de tardor. Després tot seran gemecs i corredisses. Ara el carrer d'Amunt ens l'han convertit en un instrument musical i encara hi ha moltes coses per arreglar i poca la confiança que ens mereixen. Seria bo que tots els grups municipals fessin un comunicat conjunt de queixa i que el senyor Fontbona, que hi té de bo, fes algun pas perquè l'ACA s'agafi més seriosament Arenys de Mar. Potser caldrà tornar a trucar la porta del Síndic de Greuges.
Sigui com sigui, qui dia passa any empeny, i qui no està content és perquè no vol, i de més verdes en maduren. No sé per què ens hem de queixar tant si, al cap i a la fi, tots ens hem de morir. M'agradaria, ara que estic de vacances, ser més optimista, com algun dels nostres regidors, i no estar buscant sempre cinc potes al gat, però, en el cas d'avui, m'empipa que la brutícia passi per Arenys sense que ningú li cridi l'atenció.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres, Xavier, acabo de llegir el teu comentari sobre la brutícia arenyenca i, sí, crec que tens raó, però veig que estas una mica pesimista, potser amb tota la raó (disculpeu la iteració).
En aquesta societat en què vivim, la brutícia és un mal general a tot arreu (en el cas de les platges, a prop nostre, Badalona, Sant Adrià, hi ha platges amb bandera vermella) i a qualsevol indret, i crec que la solució està en mans de tots. Si no hi posem remei, d'aquí uns anys (no crec que masses), viurem sobre capes de brossa.
Tots procurem tenir la casa el més neta possible però, ay!, portes afora la cosa canvia.
Els polítics, i parlem ara dels nostres, dels locals, hauríen de procurar donar més importància a aquest tema. No hauríen de silenciar a qui denuncia sinó fer-se ressó i elevar la queixa a instàncies superiors.
Quan vaig a la platja (aquest estiu encara no l'he trepitjat i l'any passat vaig deixar d'anar-hi perque quan arribavem no podies banyar-te) veig gent que tira la burilla a la sorra, gent que no recull les deixalles després d'haver-se menjat un entrepa o un tros de sindria; gent que porta el gos i el fan banyar-se i si pixa a la sorra, doncs no passa res; veig els que gaudeixen d'un vaixell i aboquen a l'aigua petites deixalles. L'altra dia, una amiga em comentava que el primer contacte de la seva filla amb una compressa (també passa amb els preservatius) havia estat un diumenge al matí a la platja. I quan veus aquestes coses, què fas? Si dius quelcom i crides l'atenció de qui ho fa, ets mal vist o reps una contesta desagradable.
Fins i tot, els estrangers que ens visiten i que acostumen a tenir més sensibilitat que nosaltres en aquest tema, molts d'ells, quan arriben aquí i veuen el què nosaltres fem, fan realitat allò de "donde fueres, haz lo que vieres".
Hauríem de posar tots de la nostra part. Potser seria bo que a les escoles ensenyessin els nens i les nenes a ser nets (no només les normes d'higiene personal sinó també comportament d'higiene social i cívica) com a assignatura. Que els polítics deixessin de barallar-se entre ells per veure qui mana i de fer política de "teatrillo", i que es preocupin més per les coses que els convilatans consideren prioritàries. Però ja sabem que els polítics (els que manen i els "opositors") només se'n recorden de les necessitats dels convilatans a l'hora d'elaborar els programes electorals.
Apa, que vagin bé les vacances i aquest ànim cap a dalt.

Anònim ha dit...

Mira Xavier.

L'aigua és tan bruta, perque entre d'altres coses tenim el tema resolt a mitges.

I dic a mitges perquè només tenim una EDAR a Llevant, però no a ponent. Aquests últims temps estem tenint vent de component sud, sud-oest, cosa que fa que les corrents ens portin la "me" del costat barceloní.

Independentment de tot això, efectivament, la gent som una mica porcs i se'ns ha d'educar. Potser utilitzar el símil a l'enduriment de les sancions de trànsit podria fer que la gent, inicialment per estalviar-se una sanció sigui neta. Potser, finalment acabarà sent neta per cultura. Això és el que manca, cultura de la neteja.

En quant als temes pendents de recepcionar a l'ACA (tram final de la riera, Andreu Guri, canalització de la Riera)o pendents d'executar (Pau Costa, Sa Clavella-Hospital), és un altre tema que potser convindrà dedicar-li unes altres ratlles més endavant. Però una cosa et dic, "qui no plora no mama", i aquí estem plorant poc i no mamem res.

Potser això és per culpa del regidor no adscrit, tal i com el govern justifica les seves mancances o inoperància executiva i decisòria.

Siau.