divendres, 5 d’agost del 2005

En permanent campanya electoral

Des de la despuntada en les darreres eleccions generals i autonòmiques, ERC es manté en una permanent campanya electoral. Probablement, els seus assessors els deuen aconsellar que la millor manera per incrementar electors és mantenir-se a les primeres pàgines dels diaris, i el senyor Carod Rovira i els seus col·legues en són experts.

Durant l’hivern ens han brindat anècdotes, amenaces, consells, declaracions, ultimàtums... que els ha permès ser notícia dia rere dia. Durant les vacances, amb l’elaboració del nou Estatut, no han quedat curts, i ara que la cosa començava a decaure hi han tornat: cada vegada més lluny.

De ben segur que tenen estudiat què cal dir i quan fer-ho, i que d’aquesta manera esgarrapen vots als seus adversaris i coaliats. El que no és tan clar és que la ciutadania es vegi reflectida només amb declaracions. Seria bo veure resultats de la gestió de govern, perquè ERC forma part del “tripartit” a Catalunya i va de la mà del PSOE a Madrid. Estic convençut que fan feina però sembla que tenen molt clar que informar de la feina que fan no comporta més vots i per tant no cal parlar-ne.

Perquè... aconseguir la independència o plena sobirania de Catalunya pot ser un objectiu prou important i suficient com per aconseguir animar a molts votants, però també seria important que ens dibuixessin quina Catalunya volen, perquè segons quina sigui potser no interessarà a tanta gent. Encara que és ben cert que els mitjans de comunicació busquen titulars i ERC els en proporciona prou.

A Arenys de Mar sembla que es perfila un pacte CIU-PSC-PP. Caldrà veure quin paper jugarà ERC a l’hora d’aprovar les Ordenances Fiscals i el Pressupost pel 2006 i si faran “seguidisme” del PSC com en el cas de l’aprovació inicial de l’Ordenança d’edificació, en el darrer Ple Municipal. Perquè, a part del rèdit de la permanent campanya del seu líder, la ciutadania d’Arenys voldrà saber si són una opció real de govern municipal.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

He pogut llegir en diversos articles d'aquest bloc on s'anima i s'aposta per una democràcia participativa. Em sembla bé. Però per a una democràcia participativa primer cal conèixer la democràcia. hi ha dèficit democràtic. jo ho reconec. No sé exactament com funciona un ajuntament. Què va a ple i què s'aprova per decret d'alcaldia? com podem conèixer el que s'aprova per decret d'alcaldia. Sé que hi ha un reglament anomnenat ROM que regula una mica tot això, però on es pot llegir? Xavier, tu que sembla que coneixes el funcionament de les coses i per tant pot opinar, no ens pots facilitar una mica de bibliografia? jo crec que per a una democràcia participativa també cal fer pedagogia. no sé si pots ajudar.

xfebrer ha dit...

Benvolgut anònim,
És ben cert que per poder participar i opinar cal estar ben informat. D’aquí que no tenen massa sentit els referèndums si no hi ha un treball previ de documentació, explicació i discussió del tema a votar.
Sempre que he parlat amb responsables polítics els hi demanat més esforç pedagògic. No sé si t’ho creuràs però hi ha molts polítics, sobretot locals, que no tenen un coneixement suficient de les normatives que regulen l’administració pública. Ja pots suposar que són pocs els ciutadans que les coneixen.
Et passo uns links a les principals lleis i normes que regulen la vida local. No sé si ets d’Arenys o no. En tot cas si no ets d’Arenys, de ben segur que per internet podràs trobar el ROM del teu municipi i el Reglament de Participació Ciutadana, en aquest cas si existeix.

Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local
http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/l7-1985.html
http://www.diba.es/cemical/codibasic/fitxers/Llei_7_85_LRBRL.pdf Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals
http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/l39-1988.html
http://premium.vlex.com/legislacion/BOE_30_Diciembre_1988-no_313/Ley_39-1988-28_diciembre-reguladora_Haciendas_Locales/2100-152676,01.html
Llei 51/2002, de 27 de desembre, de reforma de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals
http://www.boe.es/boe_catalan/dias/2003-01-21/pdfs/A00592-00622.pdf
Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament d’Arenys de Mar
http://www.arenysdemar.org/ARXIUS/participacio/REGLAMENT_ORGANIC_MUNICIPAL.pdf

Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Arenys de Mar
http://www.arenysdemar.org/ARXIUS/participacio/participacio_ciutadana.pdf
Pressupost Municipal 2005 de l’Ajuntament d’Arenys de Mar
http://www.arenysdemar.org/document.php?id=14160
Ordenances Fiscals 2005 de l’Ajuntament d’Arenys de Mar
http://www.arenysdemar.org/document.php?id=14097

Anònim ha dit...

merci. navegaré per aquestes adreces que proposes. això de la política és tot un món. hi ha organismes que ben bé no sé quina funció tenen. la diputació té la xarxa de biblioteques i ara la de mercats, però els consells comarcals no acabo de veure què hi pinten. xo vaja.

bona feina