dijous, 28 d’abril del 2022

Més sobre qualitat democràtica

Darrerament no es fa estrany trobar-te escrits que parlin sobre la qualitat democràtica, no només al nostre país, sinó també a Europa. El fet que l'extrema dreta tingui tanta empenta i comenci a ser present a molts llocs, ens fa plantejar si realment estem fent bé les coses. Una manera de poder entendre la situació en què ens trobem és precisament analitzant si realment la nostra democràcia està bé de salut, o si hi passa alguna cosa que ho posa en dubte.

A casa nostra hem pogut experimentar moltes situacions que han fet dubtar d'aquesta qualitat democràtica, sobretot quan veus què està fent el govern espanyol davant dels reptes que planteja el catalanisme polític. Ja sé que és un tema difícil i que no és nou d'ara. Portem segles amb el dilema i sense trobar una solució que resolgui l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. El cert és, però, que actuacions com el que s'ha descobert amb l'espionatge, no són la millor manera d'abordar el problema en busca de solucions.

Al meu entendre no queda justificat un espionatge per combatre l'anhel independentista d'un bon grapat de catalans, sobretot quan s'ha vetat accions que podrien considerar-se de nivell democràtic acceptable, com és un referèndum d'autodeterminació, el qual no hi ha un resultat garantit, però sí una manera de defensar la democràcia d'un estat.

El govern socialista no ho té fàcil, però tampoc el govern català, que fa aigües des de fa molts anys. En tot cas, però, no resulta gaire exemplar qualificar la democràcia de plena quan t'adones que hi ha unes escletxes que ho posen en dubte. La història d'Espanya té un cigró negre a la sabata que no hi ha manera de treure, i s'arrossega sense que es vagi a fons del problema.

Tal com ja vaig dir el primer dia, quan es va conèixer l'espionatge als líders catalans, el tema no es resoldrà, i s'apagarà com tants d'altres que han anat passant, però això farà que no avancem en la solució del problema. Estem condemnats a viure amb aquesta llosa que no es podem treure de sobre, però en cap cas podem deixar de creure que la salut de la nostra democràcia necessita millorar, i això ho hem d'aconseguir entre tots. Hi ha dies que et fa ràbia haver d'estar donant voltes sobre el mateix tema, quan es podria avançar amb molts d'altres aspectes, que resultarien prou gratificants.