dilluns, 11 d’abril del 2022

Uns resultats electorals preocupants

Els resultats electorals a la primera volta francesa eren força els esperats, però no per això podem deixar-nos de preocupar pel que representa d'auge de l'extrema dreta a Europa. Paral·lelament a Espanya tenim l'exemple de Castella i Lleó on l'extrema dreta entra a formar part del seu govern regional, amb el pacte amb el PP.

Penso molt sovint si és que m'he anat fent gran i veig les coses amb més pessimisme, o bé que la situació política al nostre entorn està degenerant, amb unes similituds al que passava ara fa cent anys. No sé si ho hem fet tan malament que els nostres joves desafien l'estabilitat del futur, donant ales a l'extrema dreta, o bé és que som responsables d'haver obert massa portes a aquesta ideologia populista i falsa, que captiva tothom.

El futur és cada vegada més incert, i et fa la impressió que no som prou conscients del que pot arribar a passar si es confirma la tendència a créixer l'extrema dreta i deixar gairebé extingits molts dels valors que d'alguna manera han mantingut la democràcia al món occidental, amb tots els defectes que se us acudeixin, però amb unes maneres que no crec que mantingui l'extrema dreta que s'està enfortint.

L'exemple de França és molt clar. No és cap novetat, però resulta molt preocupant que partits polítics que han liderat el projecte polític de la República francesa fins ara, obtinguin uns resultats insultants. Preocupació pels resultats, però sobretot per la intenció de vot de la majoria que ha perdut l'esperança i es deixa portar per l'engany d'unes falses promeses.

Les baralles entre formacions amb força sintonia fan que emergeixin els falsos profetes que engresquen una majoria desencantada, i amb prou elements de preocupació com per decidir-se a votar-los. Els resultats electorals francesos haurien de servir com a toc d'atenció per no continuar en aquesta deriva tan preocupant, però em temo que ni així aconseguirem reflexionar i capgirar la tendència.

Les properes eleccions espanyoles podran marcar el futur de tota una generació, gens motivada pels actuals dirigents polítics, però que poden caure en mans d'uns personatges que provoquin greus escletxes al panorama polític i social del país. Ara, potser encara hi seríem a temps a redirigir la trajectòria actual, però no podem trigar gaire a moure fitxa, si no volem lamentar-ho durant la resta dels nostres dies.