dissabte, 20 de febrer del 2021

El fracàs del PDeCAT

Un dels partits polítics que també va fracassar en aquestes darreres eleccions és el PDeCAT, hereus de Convergència Democràtica, amb Artur Mas com a figura més emblemàtica, encara que poc visible. Al capdavant una exconsellera que ho va ser fins que el president Torra la va fer fora. L'objectiu del partit no era només el d'entrar al Parlament, independents de JxCat, sinó que a més volien ser la clau del pacte de govern, traient aquest paper a la CUP.

Els votants del PDeCAT no varen ser suficients com per arribar al 3% necessari per entrar a la circumscripció de Barcelona, la que tenien més fàcil, i s'han quedat al carrer. Ara el seu futur és força complicat ja que hauran de decidir si continuen, sense l'escalf que representa ser presents al Parlament, i només aprofitant la seva presència a alguns ajuntaments i al Congrés de Diputats.

L'operació entre el PDeCAT i JxCat ha estat un error, però no només pel fet de decidir d'anar per separat, sinó de ser incapaços de posar-se d'acord amb els elements més bàsics, i les picabaralles, jo penso que més per protagonisme dels seus dirigents, que no pas per les idees. Sí que és cert que encara no sé si la gent del PDeCAT són independentistes o no, encara que durant la seva campanya ho han expressat, però no en el moment de trencar amb JxCat.

La campanya no ha estat del tot dolenta, però tenien un problema i era que la seva cap de llista, que despotricava tant de JxCat, havia estat en el govern fins fa quatre dies, i alguns podien pensar que es tractava d'un cop de geni. Es queixen que han tingut poc temps, i crec que en part és cert, encara que no fos només per donar-se més a conèixer com a alternativa a JxCat, com per trobar aliats amb qui presentar-se conjuntament. Per què no amb la gent de Marta Pascal? o Lliures?

Sigui com sigui, haurem de veure en què acaba tot plegat i en cas de decidir no continuar, què passa amb persones tan rellevants políticament, que han quedat atrapats en aquesta opció i que potser encara podrien tenir algun paper a jugar en algun altre partit polític.