dijous, 20 de febrer del 2020

La biblioteca, un instrument bàsic de la cultura a la nostra vila

Un dels temes que ocupen hores de notícies i comentaris a les xarxes socials i a peu de carrer de la nostra vila és l'ampliació de la biblioteca pública i, concretament, el seu trasllat a l'edifici de les clarisses, després de moltes discussions i ajornaments. Sempre he defensat que les biblioteques són les portes a la cultura, l'eina bàsica per no deixar ningú a fora. És cert que la biblioteca d'avui no té res a veure amb les biblioteques que funcionaven quan nosaltres érem canalla. Avui una biblioteca no només són llibres, sinó que a més d'altres elements, en una biblioteca passen coses, normalment molt participades i que tenen un gran abast i diversificació.
És normal que les noves biblioteques, i les que s'han reformat, tinguin molt en compte la diversitat d'espais, adaptats a les moltes activitats i funcions que desenvolupen. En el cas d'Arenys de Mar, el trasllat al carrer Bonaire va quedar petit ja d'entrada. La trajectòria i dinàmica de la biblioteca ja necessitava més espai, i això que estem parlant de gairebé trenta anys.
L'espai escollit pel govern actual i guanyador de la consulta als vilatans és l'antic convent de les clarisses. Les obres són importants i s'està buscant el finançament d'altres administracions, perquè amb la local no n'hi ha prou. El projecte, del qual en tinc poc coneixement, té en compte les diferents activitats a desenvolupar-hi, i s'ha intentat donar-li la màxima centralitat.
Avui, però parlo de la biblioteca no només perquè es un punt de l'ordre del dia del Ple municipal d'aquesta tarda, sinó arran de l'article de Núria Iceta, al diari ARA, "la revolució de les biblioteques", un article que hi estic plenament d'acord, on diu que "les biblioteques ocupen un lloc clau dins del conjunt del sistema cultural (i social) del país", en què posa en dubte que la resposta sigui "l'adequada al canvi de funcions que han experimentat per adaptar-se a les demandes diverses que els hem anat traslladant".
Us suggereixo que llegiu l'article.
Si ens fixem en totes les activitats que tenen lloc al voltant de la biblioteca arenyenca, per iniciativa pròpia o dels diferents usuaris, ens adonarem que configuren una part molt important de la cultura que es conrea a la nostra vila, amb el plus afegit que es desenvolupa durant tot l'any, també durant els mesos més freds i més quiets. 
L'aposta per a una nova biblioteca és important i, al meu entendre, justificadament necessària per al bé de la cultura de la nostra vila i zona d'influència.