dimecres, 27 de gener del 2016

La participació a debat amb Daniel Innerarity

Aquest matí he assistit a una interessant conferència a càrrec del filòsof Daniel Innerarity, autor, entre altres, del llibre "la política en tiempos de indignación". La conferència formava part de les jornades que promou la Diputació de Barcelona, avui sota el títol de "la participació en temps de canvi".
Hi érem tècnics i regidors de participació de diferents ajuntaments i d'alguna manera hem manifestat que ens ho hem passat bé. La ponència ha estat directa, entenedora i enriquidora, i el debat posterior també ha aportat inquietuds i experiències al voltant de la participació.
En algun moment podíem pensar que el ponent es situava molt en el vessant polític i menys en el tècnic i fins i tot de la participació, però d'alguna manera m'imagino que seguia el guió del llibre abans esmentat.
Permeteu-me que us digui que per un moment he pensat que allà hi faltava l'alcalde d'Arenys de Mar, el meu alcalde. Ho dic amb tot el meu respecte, i parlo d'ell com podria parlar de molts altres alcaldes de les nostres poblacions. Es parla molt de participació, es fan moltes promeses a la ciutadania, però es té molt poc coneixement i formació al respecte, i això fa que es puguin cometre errors importants.
Allà no s'ha dit, perquè els que hi assistíem ja ho sabem, que obrir la participació de la gent no és només permetre que donin la seva opinió. La participació és molt més, i abans de votar i opinar s'ha d'haver informat molt bé als vilatans i deixar-los també ben clar que les decisions finalment qui les acaba prenent són els representants escollits democràticament en convocatòria electoral. Per tant, i això sí que s'ha dit, cal explicar molt bé a la ciutadania què s'espera d'ells i quin serà el seu paper.
Que pensés en el meu alcalde ha vingut a tomb per la voluntat del nostre alcalde de convocar els vilatans a decidir què volem que es faci al Rial del Bareu, o bé on volem que es traslladi la Biblioteca municipal. Ja vaig dir el seu dia que em feia por, per no trobar-nos amb un Xifré-2.
Hem parlat de les xarxes socials i la participació, però això dóna per tot un altre escrit que deixaré per un altre dia.