dimecres, 20 de gener del 2016

Diàleg i pacte o eleccions

Rajoy es queixa del PSOE perquè no vol fer un gran pacte per governar Espanya. No sé com acabarà tot plegat, però pretendre que el PSOE faci president del govern a Rajoy és voler ensorrar el seu adversari que s'ha passat tota la campanya electoral demanant els vots per fer fora Rajoy. Per coherència i supervivència, el PSOE no pot donar-li suport.
Estem vivint una experiència nova en la confecció d'un govern a Espanya, i això posa nerviós a molta gent, però caldria ser conscients que amb la realitat actual i després de quatre anys de govern absolut d'un PP sense escrúpols, la necessitat de pactar les diferents forces polítiques ens ha de fer guanyar en democràcia i capacitat de diàleg, que mai hauria d'haver estat menyspreat, per més majoria absoluta de que es disposés.
El fet que PP i C's no sumin és la gran sort per als espanyols, que no han de tornar a patir durant quatre anys més. C's cada vegada ens ensenya més les urpes, i ens fa veure el risc que havíem patit de que Rivera acabés triomfant electoralment. A Catalunya ja el coneixíem, i per això no va rebre el suport esperat, sobretot després dels resultats obtinguts en les eleccions catalanes, però Espanya no el coneixien i temíem que la superficialitat del seu missatge engresqués més del compte. Sortosament no ha estat així i el PSOE pot jugar un paper important.
I el Rei? Quin paper hi fa? La sensació que molts tenim és de pura comèdia, perquè s'ha demostrat fins ara que tot el que diu i fa li ve redactat i fixat. Es tracta d'un ritual i per això la importància de les formes i per tant el rebuig que a molts ens va provocar la seva negativa de rebre la presidenta del Parlament català.