dilluns, 23 de març del 2015

Les lectures interessades dels resultats electorals

Una vegada més es repeteixen les lectures interessades dels diferents partits polítics als resultats electorals, en aquest cas les eleccions andaluses. Sortosament ningú nega la victòria dels socialistes, però sí que trobes diferents matisos en els altres resultats i també en la manera de comentar el triomf de Susana Díaz.
La por inicial del PP a què podria passar amb Podemos ha fet que una vegada coneguts els resultats s'insisteixi en la resistència del bipartidisme. El PP continua fort encara que hagi perdut una tercera part dels diputats. Sens dubte podia ser pitjor, però...
Podemos considera que és una gran victòria i deixa clar que tot és començar i de mica en mica anar guanyant terreny. Probablement no els falta raó, però cal recordar què deien abans de les eleccions, i tenir memòria per analitzar els següents resultats i comprovar si ha estat un inici o simplement un brot.
Ciutadans o Ciudadanos també es mostren contents, i s'entendria si no fos que en campanya semblava que s'havien de menjar el món. El seu gran triomf és haver deixat a la cuneta a UPyD, que amb aquests resultats pot haver iniciat el camí del no retorn. El projecte personal de la senyora Rosa Díez podria haver acabat la seva vida política en benefici del català Albert Rivera.
M'imagino que Izquierda Unida són els que menys poden dissimular, i encaren els resultats com una derrota. El seu paper en el futur està abocat a la resistència gairebé malaltissa del que havia estat el partit comunista a Espanya. El moviment Podemos pot haver-li clavat l'estaca definitiva per anar desapareixent elecció rere elecció. A Catalunya, ICV pot seguir fàcilment els seus passos, sobretot si continua jugant amb el sí i el no, per acontentar tothom. La gent demana consistència i clarividència.
El partit socialista andalús està satisfet perquè ha tornat a ser el més votat, després del parèntesi en que el PP va guanyar les eleccions encara que no el deixessin governar, i ho ha d'estar perquè també temia el mal que li pogués ocasionar Podemos. Ja hi haurà qui parlarà dels moviments de vots entre opcions polítiques, però el que és cert és que ha guanyat, i encara que no disposi de la majoria absoluta, té un avantatge sobre el segon partit que l'ha de reforçar en el lideratge i govern d'Andalusia.