divendres, 13 de març del 2015

Ja tenim 9 alcaldables. Qui en dóna més?

Finalment s'ha confirmat que l'actual alcalde, militant d'Unió Democràtica i rebutjat per aquest partit per repetir com a alcaldable de CIU, es presentarà amb una nova llista amb la il·lusió de continuar dirigint la política municipal d'Arenys de Mar.
Ara he entès el comentari que em va fer uns dies enrere. Tenia clar que no serien vuit si no nou les persones que optarien a l'alcaldia de la vila, amb el permís de Podemos, que encara no ha dit l'última paraula. Amb aquest pas ens podríem trobar amb 10 llistes per assolir 17 butaques del Ple municipal.
Amb aquestes circumstàncies, qui pretengui obtenir més de 3 regidors en les properes eleccions municipals ha de ser molt optimista. Comptant que CIU es divideix en dues llistes, i no tres, com alguns han aventurat a dir, cal pensar que els votants també es dividiran i la fragmentació pot fer fàcilment que no sumin els actuals cinc regidors.
Difícilment el PSC conservi els quatre regidors actuals, ni tampoc crec que ICV en guanyi cap més dels que ara té, sinó que més aviat tendirà a perdre'n algun. El PP també patirà una davallada amb la participació de la Rosa Zaragoza amb C's, i resultaria molt estrany que els tres partits que ara només tenen un regidor o regidora, poguessin superar la barrera del 3. És per això que veig difícil que cap partit polític obtingui més de 3 regidors. Tot i així, la decisió és nostra i podem decidir sorprendre els mateixos polítics i decantar-nos majoritàriament per alguna de les opcions que es presenten.
El panorama que se'ns presenta comporta molts dubtes i fins i tot desconfiança sobre la capacitat de constituir un govern estable amb garanties per governar i fer avançar un municipi que es troba encallat des de fa uns quants anys, veient com altres municipis veïns han jugat millor les cartes. Sens dubte que dependrà de l'encert en els pactes i en saber deixar en segon terme l'orgull i els personalismes.
De totes maneres, veient els enfrontaments que ja hi ha abans de començar la campanya, es fa difícil d'imaginar que en siguin capaços. Potser seria interessant que els vilatans ens reuníssim, sense els polítics, i pactéssim una estratègia per al dia 24 de maig. Qui sap si no seria una bona solució i una lliçó per als nostres polítics locals.