divendres, 4 d’abril del 2008

El defensor del ciutadà s'explica

El grup de debat i tertúlia hem programat per aquest primer divendres d'abril, una xerrada amb el defensor del ciutadà. De fet, el defensor del ciutadà d'Arenys de Mar, en Manel Pou, participa de les nostres trobades i va ser un dels fundadors del grup. Avui es trobava com a casa explicant quines són les tasques que realitza un defensor del ciutadà, o síndic, i amb què es pot trobar. Podeu llegir el Reglament del defensor del ciutadà de la nostra vila, per conèixer més detalls.
L'exposició ha estat molt interessant. El fet d'haver seguit tot el procés, fins i tot bastant abans de decidir presentar-me a les eleccions i ser elegit regidor, no ha impedit que m'ho passés bé, per la manera que en Manel ho explicava, que es notava que ho viu i estima, com per les cares de la resta de companys del grup, que els era més nou i han seguit les explicacions amb atenció.
Considero que per entendre bé les funcions del defensor s'ha d'explicar bé que es tracta d'una figura institucional, desvinculada de l'administració local, amb actuació totalment independent, i que intervé a petició dels ciutadans quan consideren que han estat mal atesos per l'administració local, o no estan d'acord amb la resolució adoptada. També pot actuar d'ofici si considera que l'administració no ha actuat com calia.
Sempre he pensat que per a un govern que vulgui ser transparent i eficient, la figura del defensor del ciutadà li va com l'anell al dit. En primer lloc és el filtre dels casos en què l'administració no és competent, per una altra banda l'ajuda a millorar la maquinària administrativa, i detectar més fàcilment per on coixeja i què li cal modificar.
En Manel ha fet un llistat de tipologia de casos en què s'ha trobat que ha ajudat a comprendre encara més la seva funció i els resultats aconseguits.
Estic convençut que la decisió de crear la figura i nomenar en Manel com defensor, ha estat un encert per al bé de la nostra vila.