divendres, 25 d’abril del 2008

Civisme

Des d'avui i fins al dia 11 de maig, la sala de les bótes del Calisay acull l'exposició "Gràcies, fem un bon equip", que promou l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania, de la Diputació de Barcelona, i que forma part del programa de civisme.
La intenció de l'exposició és fer un recordatori de diferents actituds cíviques, que permeten una millor convivència. No es tracta de preses de decisions que comportin riscos, ni cal ser cap heroi, per dur-les a terme; són actituds davant d'actes molt repetits i espontanis, a què ens hem de fixar per facilitar la coexistència.
Diu: "El civisme és l'exercici dels nostres drets i deures en comunitat". Actes com el reciclatge i separació de les deixalles, respectar el descans dels teus veïns, el bon ús de l'espai públic, la recollida de les caques dels gossos, o l'ús del transport públic, la bicicleta o anar a peu, són exemples de bon comportament en societat, que cal potenciar en benefici de tots.
Encara ara, a segons quins ambients, predicar el civisme és motiu de burla, o si més no es ridiculitza, perquè hem muntat el nostre món a base de competitivitat i parar-se a pensar si tal o tal altra actuació són sostenibles, si té en compte el veí, si és respectuosa cap al futur, es considera una fotesa, una pèrdua de temps.
Cada vegada, però, des dels organismes públics es dóna més importància al civisme, i a la seva motivació i respecte. A Arenys de Mar, des de la regidoria de Nova Ciutadania, volem treballar per al civisme, i és per això que avancem en l'elaboració del Pla de convivència que ens haurà de donar les pautes de comportament perquè a la nostra vila hi hagi una bona salut comunitària, en la diversitat, no tan sols d'orígen, sinó també en els costums, els gustos, formes de convivència...
Arenys s'enfronta a diversos reptes que no pot obviar. La recollida selectiva de la brossa, s'haurà d'implantar a finals d'any o a primer del 2009, com a molt tard; l'arribada de persones d'altres cultures i països; el creixement de la població, que fa que Arenys ja no es conegui tothom... són alguns factors a tenir en compte si realment volem que la nostra vila sigui exemple de convivència i referent.