dilluns, 31 de juliol del 2023

Filosofia a l’Ateneu arenyenc

En més d’una ocasió he parlat en aquest blog de diferents activitats organitzades per l’Ateneu arenyenc. Hem d’agrair la seva tasca cultural i també social, que d’alguna manera omple un buit que de ben segur trobaríem a faltar si no existís. L’Ateneu té molta història, amb èpoques més dinàmiques que d’altres, sempre en funció del temps que es viu, però sobretot de la gent i els seus impulsors. En aquests moments tenim una junta molt engrescada, amb molta dedicació i amb una oferta d’activitats prou variada i interessant.

Enguany he assistit al curs de filosofia que imparteix en Joaquim Bretxa, dedicat als filòsofs hel·lenístics, amb una prèvia prou extensa sobre Sócrates i Plató. Gràcies a la meva situació de jubilat, m’ha estat possible participar-hi, i gaudir i aprendre una matèria que sempre m’ha interessat, però que mai hi havia aprofundit. Espero que el curs tindrà continuïtat a partir del mes d’octubre i que hi podré participar novament.

Ahir parlava de Cultura i la importància d’alimentar-la perquè crec sincerament que és l’única manera de ser persones de ple dret. Uns drets que no sempre són respectats, però sí lluitats i reivindicats. La ignorància és molt perillosa, per a un mateix, però també per a tota la societat. I doncs, conèixer els filòsofs i la seva doctrina i pensaments és una bona manera d’ajudar-te a conrear aquesta cultura que et farà lliure, i entendre moltes coses que passen avui, i adonar-te que malgrat el pas dels segles, hi ha coses que no canvien i actituds i maneres de pensar que són vitals per a una societat civilitzada.

Certament que la mateixa filosofia ha evolucionat moltíssim, i es fa necessària una reflexió de tota la trajectòria, i conèixer a fons la realitat actual i aprofundir en els coneixements dels nostres contemporanis, però crec que els grans pensadors pre-hel·lenístics sempre tindran alguna cosa a ensenyar-nos i els haurem de tenir molt presents per no equivocar-nos en les nostres decisions, i per ajudar-nos a reivindicar aquells drets bàsics per a tota societat democràtica. Vivim uns anys difícils per a la supervivència de la democràcia i estem obligats a lluitar per preservar-la i assegurar un futur adequat per als nostres fills.