dilluns, 12 de desembre del 2022

L'exemple dels polítics

Els polítics han de donar exemple, que no vol dir que hagin de ser perfectes, però sí que com a mínim han d'intentar predicar amb l'exemple evitant tot allò que no volem de la nostra societat. També hem de reconèixer que sempre que podem intentem aprofitar-nos de l'avinentesa, i és per això que quan critiquem els que ens governen, ho hem de fer tot mirant-nos en un mirall i estar segur que nosaltres, allò que no ens agrada d'ells, no ho faríem.

Viure de la política no és, d'entrada, res a retreure. Podríem estar discutint si els polítics han de ser professionals o no de la política i si s'hi han d'eternitzar, però en tot cas si una persona treballa a la política es mereix un sou i poder viure dignament.

Acostuma a criticar-se els sous que s'atorguen els polítics i caldria diferenciar bé entre el sou de la majoria, la d'uns pocs, i els beneficis fiscals o afegits que reben, i que no sempre estan prou justificats. Quan miro el sou d'un alcalde d'una població mitjana, penso que el sou no és tan desorbitat. La dedicació acostuma a ser exclusiva i total, i els problemes que es deriven de les seves responsabilitats no són pas pocs.

Probablement, el mateix podríem dir d'un parlamentari, que no només treballa quan el veiem assegut en el seu escó, sinó que hi dedica moltes més hores. Crec que molts ens posaríem d'acord amb la necessitat que rebin uns sous que els permetin dedicar-se plenament a la seva feina de polític mentre dura la legislatura. el problema i els dubtes arriben quan analitzem aquells complements al sou que no sempre queden prou clars. Uns desplaçaments, que no sempre són legals ni es corresponen a la realitat, unes bonificacions o descomptes que també es podrien aplicar a altres professionals, una acumulació de més d'un sou...

Darrerament s'ha millorat molt amb la transparència que ens permet conèixer una mica millor què passa, però encara hi ha uns buits i unes opacitats que no s'acaben d'entendre, i això no beneficia gens la confiança necessària que ha de tenir la ciutadania dels polítics. Al final t'adones que el quit de la qüestió està en el grau d'honestedat dels polítics.

És important regular el sou i tots els complements monetaris dels polítics, perquè tinguem tots la certesa que els diners que es guanyen són els que es relacionen, i que són els que democràticament hem pactat o acceptat que han de cobrar per exercir com a polítics. 

A vegades diem que tenim uns polítics que no ens mereixem, però, en certa manera, no deixen de ser una mica el reflex de la societat a qui representen. N'hi ha de corruptes, però no són la majoria. És per això que els hem d'ajudar tot fent més transparent la seva feina.