dissabte, 9 de juliol del 2022

Vox, un partit polític feixista?

Transitant per les xarxes socials he llegit la notícia sobre la investigació d'un jutjat de Madrid per una querella presentada per Vox contra l'editorial Santillana, perquè en un llibre de text escolar s'identifica Vox com un partit feixista. Haig de dir que la notícia m'ha cridat l'atenció i m'ha fet pensar que massa sovint titllem de feixistes aquells persones o grups polítics que sembla que tenen assumits pensaments propers a aquesta ideologia, però potser no ens hem parat abans a pensar què hi ha de cert.

També m'ha sorprès que el partit polític s'hagi querellat amb l'editorial, atès que no és la primera vegada que algú els titlla de feixistes, i fins i tot crec que mai havien demostrat sentir-se ofesos per aquest, diguem-ne, insult o qualificatiu. 

S'ha de dir que, pel poc que conec aquest grup polític, no se'm fa gens estrany que algú els titlli de feixistes. Els principis ideològics que defensen ens fan pensar que no són gaire lluny del pensament feixista que la història ens ha donat a conèixer i que molts situem en l'Alemanya de Hitler, la Itàlia de Mussolini, o l'Espanya de Franco.

De fet, si no vaig equivocat, Vox sempre ha defensat el franquisme i se senten hereus de la seva ideologia. Això faria pensar que no els ha de saber greu que els titllin de feixistes, a no ser que tinguin mala consciència, i el que pretenguin sigui simplement disfressar el seu discurs feixista, com si es tractés d'un discurs de qualsevol partit democràtic que aspira al poder per defensar els seus principis.

És precisament aquesta disfressa ideològica el gran perill de la societat democràtica. S'utilitzen els principis democràtics per defensar un autoritarisme dissimulat i, si és el cas, practicar-lo després d'una possible victòria electoral. No és el cas de Franco, però Hitler va guanyar unes eleccions i moltes de les víctimes seves l'havien votat. No es tracta d'inconsciència, sinó que normalment es pateix un engany, provocat per un populisme que amaga la veritat, aprofitant-se de situacions precàries que la democràcia no sempre ha sabut resoldre.

Avui no ens refiem dels nostres jutges. Hem perdut la confiança en la Justícia, i estem convençuts que qualsevol sentència és possible, encara que no s'ajusti a la realitat. Tot això és molt desagradable i trist, perquè en última instància necessitaríem confiar en la Justícia perquè ens salvés d'una mala praxis política i legislativa. És per això que pot ser molt fàcil que el jutge sentenciï que acusar Vox de partit feixista sigui un insult injustificable. Sigui, però quin sigui el resultat del veredicte, som molts els que continuarem pensant, equivocadament o no, que el discurs de Vox és un discurs típic del feixisme.