divendres, 26 de juliol del 2019

Una tardor electoral?

Si ens fixem en les últimes dades del CEO observem un estancament dels dos grups, els independentistes i els unionistes, al Parlament català. Els canvis que s'hi observen són un repartiment diferent dels escons entre JxCat i ERC, que aconsegueix el primer lloc, i entre el PSC i C's, amb un increment important dels socialistes i una pèrdua encara més significativa de C's.
Els dos grups es mantenen si fa o no fa amb el mateix suport i per tant no hi ha un avenç dels independentistes que aporti més arguments per exigir el referèndum d'autodeterminació. Entenc que les dades s'han extret abans de les decisions preses en el debat d'investidura fallida del president espanyol, i per tant el comportament d'ERC no sabem encara si el beneficiarà o bé li restarà suports. S'han sentit moltes crítiques des del bàndol independentista i no sé si entre aquests hi havia votants d'ERC.
El Parlament català fa molt temps que necessita un canvi d'imatge. El discurs independentista ha monopolitzat massa la seva activitat i ha frenat que es tractessin més temes importants per al país. Per altra banda, l'actitud de C's amb una manca total d'educació i respecte a la pròpia institució, li ha fet mal. La imatge és molt depriment i confio que això castigui el partit, que s'està desinflant per moments.
A l'espera de la sentència del judici al procés, estarem també atents a si finalment es convoquen eleccions a la tardor que, vist el desenllaç del Congrés de Diputats, podrien acompanyar a les eleccions espanyoles.