dijous, 25 de juliol del 2019

Encara sense president

Tal com es preveia, si més no a partir de les notícies d'ahir dimecres sobre l'evolució de la negociació entre el PSOE i Podemos, avui Pedro Sánchez no ha obtingut suficients vots favorables per aconseguir la presidència del govern. Tampoc fa l'efecte que ho intenti abans del 23 de setembre, que és la data límit abans no es convoquin les eleccions, de manera automàtica. Dóna la impressió que Pedro Sánchez tingui molt clar que unes noves eleccions l'afavoriran, mentre que els partits de la dreta s'estan fregant les mans. PP i Vox no hi tenen res a perdre, o almenys això és el que creuen.
Des de Catalunya hem observat el paper que han jugat els partits independentistes, un no de JxCat i abstenció per part d'ERC, i hem intentat entendre la jugada. Probablement comprensible el no de JxCat, i més sorprenent l'abstenció d'ERC, sabent que amb això no n'hi havia prou per donar-li la presidència a Pedro Sánchez. Per què ERC no hi ha votat en contra?
Els darrers dies s'ha vist ERC amb molt interès perquè Pedro Sánchez aconseguís la presidència. No vull entendre que hi vegin en ell la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. Així, com s'explica?
Una repetició de les eleccions espanyoles en què beneficia o perjudica a Catalunya? És aquesta la lectura d'ERC? Pedro Sánchez ha deixat molt clar què en pensa del procés i de les aspiracions catalanes de convocar un referèndum pactat. Llavors què se'n pot treure de la seva presidència? 
No tot està tancat, i ens queden gairebé dos mesos per constatar si les postures es mantenen o bé hi ha algun canvi que eviti la convocatòria de noves eleccions. Estarem amatents!