dijous, 27 d’abril del 2017

Tornarem a veure la conxorxa PP-PSOE perquè res no canviï

Definim 'Establishment' com el 'conjunt de persones que controlen i dominen el poder, contrari a qualsevol canvi'. Trump, als EUA, va guanyar les eleccions per basar la seva campanya en la crítica i la necessitat de fer fora l'Establishment que representava Clinton, i ho va aconseguir perquè són moltes les persones que estan cansades d'aquest conjunt de persones, de tots els colors polítics, i amb alternança al poder, però que ho tenen controlat perquè res no canviï.
Què passa a Espanya des de fa anys? Doncs que l'alternança política del PP i el PSOE no ha servit per canviar res, sinó que han jugat prou de la mà com per assegurar que el seu poder continués pels segles dels segles. I molt il·lusos vàrem ser si ens creguérem que amb l'entrada de Podemos i C's sacsejarien aquesta estabilitat interessada dels dos grans partits polítics.
De seguida hem vist que C's l'única cosa que pretenien era assolir el poder, criticant la corrupció del PP i assegurant que mai es posarien al costat d'un partit polític corrupte. L'experiència ens ha demostrat que tot era mentida, i ja veuríem què passaria si arribessin a governar.
Podemos, per la seva part, ha estat una mica un bluf. Les baralles internes i la mala organització; el descontrol de les bases i el permetre que qualsevol persona entrés només pel fet d'estar en contra dels governants del moment, els ha deixat tocats i amb moltes possibilitats d'anar perdent representativitat.
Ara Podemos demana suport per presentar una moció de censura a Rajoy, i el PSOE no els fa costat. L'excusa és creïble: no hi ha una alternativa seriosa ni programa de govern clar, però ja els hi va bé, perquè el millor soci del PSOE és el PP, i això es veurà clar quan coneguem els resultats de les primàries socialistes i proclamin Susana Díaz com a nova líder del PSOE, la millor aliada que pot desitjar el PP.
Diem que Trump, Le Pen, Iglesias... són populistes, però de populisme n'hi ha arreu, i sinó repasseu una mica la història dels dos grans partits en el poder. Estem parlant de fer fora l'Establishment, la qual cosa no és el mateix. La llàstima que els candidats a aconseguir-ho ens mereixin tan poca credibilitat.