diumenge, 29 de gener del 2017

Des d'ahir la CUP ja no és excusa

Des que ahir la CUP va donar a conèixer quina seria la seva posició davant dels pressupostos que ha treballat el govern de Junts pel Sí, ja no són excusa per no convocar el referèndum. Fins ara hi cabia la possibilitat que no s'aprovessin els pressupostos i que es convoquessin eleccions, una solució aplaudida per tota l'oposició i potser també per part dels partits polítics que governen.
Perquè ara s'ha de resoldre la negativa del govern de Madrid a permetre la convocatòria del referèndum, no ja pactat, sinó simplement permès. Ara s'ha de veure què pot fer el govern català per aconseguir realitzar el referèndum. Un nou 9-N no serà possible, perquè ara la mecànica del govern per impedir-ho no fallaria com abans, ni tampoc seria una solució per als sobiranistes que demanen un referèndum amb tots els ets i uts.
S'ha obert la tanca que impedia acostar-se al precipici i caldrà veure si es fa el pas, amb totes les conseqüències. Tot el que passi a partir d'ara servirà per donar fortalesa al govern català o bé deixar-lo en evidència i comprovar si tot ha estat un miratge, un fer volar coloms com l'han acusat els partits unionistes.
No només caldrà fixar-se en els passos que farà el govern, sinó també en l'actitud dels comuns, que en més d'una ocasió s'han manifestat favorables al referèndum, però en una situació massa còmode i poc compromesa. El seu paper en tot aquest entramat podrà ser una crossa per als partits sobiranistes, o una estocada mortal que els deixi fora de joc i a molts catalans tocats per molt temps.