dimarts, 14 de juny del 2016

El referèndum català deixa de ser línia vermella

Del debat electoral d'ahir a la televisió espanyola, que no vaig veure, em quedo amb dues frases que han reproduït els mitjans de comunicació avui: "El referèndum català no serà una línia vermella", en boca de Pablo Iglesias, i "Rivera és més de dretes que el Dia de la Mare", pronunciada per dirigents d'ERC.
No sé si les paraules de Pablo Iglesias s'han d'interpretar literalment com una renúncia al referèndum, o simplement es tracta de no posar condicionants abans d'iniciar una possible negociació de pactes de govern. A vegades simplifiquem massa les coses, encara que tampoc hem d'anar amb el lliri a la mà.
Quant a Rivera, jo sempre he manifestat que C's és un partit de dretes, encara que hagin pogut arreplegar exmilitants socialistes. En segons quins aspectes, i no em refereixo al tema català, simpatitzants del PP i del PSOE no estan tan distanciats, i C's seria la síntesi, però amb una tendència clara a posicions de la dreta.
ERC no són objectius perquè uns i altres són adversaris polítics en aquestes eleccions, sobretot tenint en compte que les enquestes donen a En Comú Podem com a clars guanyadors a les demarcacions catalanes. C's també els fa mal, sobretot a l'àrea metropolitana.
Sigui com sigui, la frase de Pablo Iglesias durant el debat d'ahir a la televisió no ajuda gaire a les aspiracions d'En Comú Podem de treure un gran resultat, que els permeti superar el PSOE a nivell de l'Estat. ERC ho aprofitarà per argumentar que ells són els veritables artífexs del referèndum que ha de permetre la instauració de la República catalana.
L'altre dia parlava de tres opcions en defensa de Catalunya. Ara, després del debat, alguns descartaran la tercera opció i hauran de decidir entre CDC i ERC.