dissabte, 11 d’octubre del 2014

Aquest any sí que dono suport als Premi Nobel de la Pau

Ahir vàrem conèixer el nom dels guanyadors del Premi Nobel de la Pau. Es tracta de la jove pakistanesa Malala Yousafzai i l'activista indi Kailash Satjharti. Tots dos lluiten des de fa temps pels drets dels nens i nenes a l'escolarització i a no haver de treballar abans d'hora i en condicions infrahumanes. 
Hi ha qui no hi creu en els premis, però els podem defensar sempre i quan provoquin una reflexió i un reconeixement i visibilitat de l'esforç i la bona feina. És cert que no sempre els premis s'atorguen en el moment ni a la persona adequada, i això fa que es perdin reconeixement i valor.
El Nobel de la Pau ha estat molt discutit al llarg dels anys i personalment no entès algunes decisions, sobretot de presidents i alts càrrecs de països decisius a l'hora de provocar la guerra o aturar-la. No vaig entendre, per exemple, que es concedís a Barack Obama, a Kofi Annan, a Shimon Peres i Yasir Arafat, a Henry A. Kissinger...
M'imagino que, sovint, a l'hora de seleccionar els premiats es pensa molt en les institucions i qui les representa, però no sempre el resultat és prou satisfactori, i fins i tot pot arribar a ser contraproduent. Enguany, però penso que ha estat un encert perquè les persones seleccionades són pràcticament desconegudes per la majoria de la població, però havent sortit del no-res han aconseguit sensibilitzar-nos i m'agradaria que també canviar el xip de qui té poder per evitar aquesta injustícia.
Celebro que Malala i Kailash hagin estat premiats i desitjo que la seva feina sigui no només reconeguda, sinó també rebi el suport necessari per aconseguir reduir el nombre de nens i nenes que pateixen aquesta explotació sense possibilitats d'anar a l'escola i haver de treballar en condicions indignants.