dimecres, 7 d’agost del 2024

Avui s'ho emporten tot!

El web de Ràdio Arenys es feia ressò del percentatge de recollida selectiva a la vila, que supera per poc el 50%. Si ho comparem amb poblacions com Argentona, amb un 86%, ens adonem que estem lluny del nivell que caldria i que molts desitjaríem. Per què no funciona prou bé? Hi ha moltes causes, i una d'elles és la manca de consciència d'una bona part de la població. És molt fàcil carregar els morts al govern de torn, i probablement hi podria fer més, però en el fons són els vilatans els que fent-ho malament impedim que la xifra de recollida selectiva augmenti.

Podríem parlar de molts malentesos i potser d'una manca de formació i informació, però també de ganduleria i poc interès a contribuir al bé comú. La implantació del porta a porta a tota la vila podrà ajudar a millorar el nivell, però sense el concurs i voluntat dels vilatans serà molt difícil assolir xifres com la d'Argentona.

I permeteu-me que faci incidència en un tema que potser molts no saben o no volen saber: el divendres no és el dia que es recull tot. El divendres a Arenys es recull tot allò que no es pot treure durant la setmana. La realitat, però, no és aquesta. Moltes persones aprofiten el divendres per llençar plàstic, paper i orgànic, quan aquests materials ja tenen el seu dia. Si el divendres ho posem tot, el volum de brossa que s'haurà de portar a cremar no baixarà.

Divendres passat vaig sentir com un pare explicava al seu fill com funcionava el tema de la recollida selectiva porta a porta d'Arenys de Mar. A la pregunta del seu fill de què es recollia aquell dia, el pare va respondre molt convençut: avui s'ho emporten tot!

A veure si el nostre govern municipal, en les seves explicacions de com funciona la recollida selectiva, dedica un esforç més a recalcar que el divendres no s'hi val tot! El divendres és la resta. Sisplau, tinguem-ho en compte i no ens passem de llestos. És pel nostre bé, i també l'estalvi de recursos del nostre Ajuntament.