divendres, 13 d’octubre del 2023

Passejadors incívics de gossos

No sé si és una impressió equivocada, però jo diria que a la meva vila d'Arenys de Mar cada vegada hi ha més gossos. Ho notes pels lladrucs, a vegades en hores intempestives, però sobretot per les pixarades a cada quatre passes, moltes d'elles ruixades per sobre, sense que s'eviti que en quedi rastre, i amb alguns excrements que encara es deixen sense recollir.

Seria un error generalitzar i dir que tots els passejadors de gossos són bruts, deixats i poc respectuosos amb l'entorn. Estic convençut que la majoria d'ells són polits i tenen cura de no deixar brut el carrer després de passar. Malgrat tot, crec que encara n'hi ha molts que no coneixen bé la normativa, i creuen que els gossos poden pixar a qualsevol lloc, i que tot queda resolt amb una ruixada d'aigua a sobre. No! La normativa local és molt clara i està totalment prohibit pixar a les façanes de les cases i als fanals. No hi ha ruixada que valgui!

M'agradaria que tothom, tingui gos o no en tingui, fes l'exercici de passejar una estona pels carrers d'Arenys de Mar i arribant a casa valorés la sensació rebuda sobre la netedat a l'espai públic. Estic segur que si som sincers haurem de convenir que Arenys és brut, i en bona part per culpa dels gossos, o millor dit, de les persones que els porten a passejar. La majoria de passejades tenen l'única finalitat de portar-los a pixar, però mai a la pròpia façana de casa, que podrien ruixar amb aigua. Per què no ho fan? Per què prefereixen que el seu gos pixi a la façana del veí?

Ens queixem molt de la brutícia dels nostres carrers. La palma se l'emporta la recollida selectiva de la brossa, el porta a porta, que és considerat com el causant de tots els mals. Ens oblidem que sigui quin sigui el sistema per treure la brossa, al final el que compta és la manera com ho fem. No us heu adonat de les bosses que es deixen al costat de contenidors de recollida de vidre? Això és culpa del porta a porta o del comportament incívic d'alguns?

És bonic que les famílies tinguin un animal de companyia, i en el cas dels gossos, que no els poden deixar pixar o cagar dins del pis, té sentit que surtin a fora perquè puguin satisfer les seves necessitats. La pregunta que faig: no hi ha manera de respectar la vila i els vilatans, i evitar que després de passar amb el nostre gos quedi brut i fastigós? No viuríem tots millor si tots fóssim més curosos? Això no té res a veure amb l'estimació als animals, això té a veure amb el civisme, el respecte als altres i l'educació.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El mateix en podem dir de Badalona

Anònim ha dit...

Totalment d'acord Xavier. I la temporada d estiu una pudor insuportable.