dijous, 6 d’octubre del 2022

L'arrogància del poder

He llegit l'article de Joan Minguet Batllori a VilaWeb, l'arrogància del poder o la síndrome del dèspota, que m'ha semblat molt interessant. Al final de l'article, quan exemplifica el seu argument amb personatges que tots coneixem, podrà interessar més o menys, però no li treu mèrit a tota la seva exposició.

D'alguna manera reforça la idea que he escrit més d'una vegada sobre servidors públics, que massa sovint s'oblida i allò que hauria de ser una pràctica de servei als altres esdevé una lluita per aconseguir el poder i que es converteixi en professió, sense importar, a vegades, els beneficis que en poden treure els ciutadans.

El poder corromp i això és una evidència. No vol dir que tots els polítics que exerceixen un cert poder siguin uns corruptes, però el perill que caiguin en la temptació hi és. L'arrogància és un altre defecte que va molt lligat amb el poder. Es fa difícil combatre la tendència a ser arrogant. És cert que els polítics estan a l'ull de la crítica, a vegades despietada, però això no pot fer que esdevinguin uns arrogants. 

El subtítol de l'article resumeix unes idees importants que ens han de fer pensar: "Qui té el poder no suporta que li portin la contrària. Si jo mano, ho faig bé; i si protestes ets un mal ciutadà. Si tu manes, ho fas malament".

Tota persona que es posiciona per entrar en política hauria de fer una reflexió de l'estil que marca aquest article, si més no per evitar caure en el parany i esdevenir un polític arrogant que no escolta els altres. Que els menysté i s'allunya del veritable sentit democràtic d'entrar en política, com és l'esperit de servei a la comunitat que l'ha escollit per liderar un projecte de país o ciutat.

Segur que hi ha molts exemples, i l'articulista en treu uns quants. Probablement n'hi ha de més evidents i que han fet més mal a la nostra societat, però en tot cas em quedo amb la reflexió general de l'article, i m'agradaria que arribés a més gent, per intentar valorar el seu contingut i potser aconseguir que algú que podria anar pel mal camí rectifiqui a temps.