dijous, 14 de març del 2019

Es trenca la CUP?

Per segona vegada en poc temps hem vist com l'assemblea de la CUP decidia no presentar-se a les eleccions. Primer va ser a les europees i el cap de setmana passat va tocar les generals espanyoles. La CUP concentra bàsicament la seva força als ajuntaments, i té presència al Parlament català, que dóna la majoria absoluta als partits independentistes, però amb les trifulgues que tots coneixem, des de forçar el pas al costat del president Mas, fins a impedir el nomenament de Josep Turull com a president del govern català.
Ara, després d'informar que la CUP no es presentaria a les eleccions espanyoles, una de les formacions integrants, Poble Lliure, ha decidit presentar-s'hi, sembla ser que en coalició amb Pirates de Catalunya i Som Alternativa. Aquesta decisió posa en perill la seva continuïtat dins de la CUP.
Des de fora les coses es veuen molt diferent, i amb molt desconeixement. En primer lloc saber l'abast de la possible escissió. No conec quin volum representa Poble Lliure dins de la CUP. Sí que s'ha vist que la manera de pensar dels representants del barcelonès i rodalies és diferent que la de la resta del país, però no sé si va de forces diferents o és més la mentalitat del territori, que es podria perfectament entendre. En una de les darreres crisis importants del PSC es va poder observar que no era el mateix el socialisme de l'Àrea metropolitana, molt més PSOE, que no pas la gironina, per posar dos exemples.
Diuen que d'aquí a deu dies la CUP organitzarà una nova assemblea per valorar la decisió de Poble Lliure, i potser serà el moment de conèixer si hi ha trencament o es manté la unitat, en termes generals, acceptant la decisió de Poble Lliure. Veurem. 
I Arenys, quina CUP tenim? Recordem que un mes més tard de les eleccions generals tindrem les municipals, i caldrà veure si aquests quatre anys amb representació per partida doble hauran servit per augmentar el vot, frenar-lo o anar marxa enrere.