dissabte, 9 de març del 2019

El vot útil del PSC

Davant l'auge de l'extrema dreta a Espanya, ja sigui amb l'aparició de Vox, o amb la radicalització del PP de Casado i C's, fa que el PSC vegi en tot plegat l'estratègia electoral per al dia 28 d'abril a Catalunya: vendre als independentistes que és millor una victòria a Espanya del PSOE que no pas del tripartit d'ultradreta. El vot útil per a Catalunya és votar el PSC!
Haig de dir que és una bona estratègia per engrescar aquells catalans a qui no va agradar el comportament del PSC durant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però que veuen com una amenaça real la pujada de la dreta més ultra dels darrers anys a Espanya. Deixar de votar els partits independentistes, per al Congrés i Senat espanyols, per evitar un mal major.
S'ha parlat de si la decisió dels partits independentistes catalans de no votar els pressupostos de Pedro Sánchez va ser una bona idea o no, per les conseqüències que ha tingut, la convocatòria d'eleccions, i les que pot arribar a tenir, si la suma dels partits de dreta aconsegueixen la majoria a Madrid. També s'ha dit que Pedro Sánchez tenia molt clar que volia avançar les eleccions i que l'actitud dels sobiranistes li va anar com anyell al dit.
Ara caldrà veure com es comporten els votants independentistes i no els elegits. Si l'opció serà de més 'seny' que els seus diputats a Madrid, o bé es manté la radicalitat, per una banda, i la voluntat de fer més forts els diputats sobiranistes al Congrés espanyol.
Com que encara no sabem quants partits catalans es presentaran, ni les coalicions que es formaran, si més no el dia d'avui, serem cauts a preveure què pot passar, però em fa l'efecte que l'estratègia del PSC, si es planteja bé, pot significar un auge del nombre de diputats catalans a Madrid i un benefici per als resultats generals de PSOE el dia 28 d'abril.