diumenge, 24 de juliol del 2005

Ordenances Fiscals i Pressupost Municipal

Després de les vacances d’estiu l’activitat municipal haurà de dirigir-se bàsicament a la confecció del Pressupost 2006, amb la peculiaritat que enguany l’equip de govern no compta amb la majoria absoluta que necessita per a la seva aprovació. Aquest fet comportarà la necessitat de treballar més a fons la col·laboració entre govern i oposició per aconseguir tirar endavant el nou Pressupost.
Des de la sortida de l’equip de govern del regidor Lluí Blanchar, l’Ajuntament d’Arenys de Mar ha viscut un canvi en la manera de funcionar. Des de sempre, els equips de govern havien configurat i conservat una majoria que els permetia treballar amb la confiança de saber que podien aprovar fins i tot aquells temes que requereixen ser aprovats pel Ple Municipal.
La manca de majoria absoluta no encalla tota la gestió municipal, ja que hi ha molts acords que es poden prendre per decret de l’alcalde, dels mateixos regidors delegats o bé per Junta de Govern. Només uns quants temes, per la seva importància, requereixen ser aprovats pel Ple Municipal, on en aquests moments l’equip de govern no ostenta la majoria absoluta.
La proposta d’Ordenances Fiscals, una part dels ingressos del Pressupost Municipal, que ens ha avançat el regidor d’Hisenda, haurà de ser debatuda entre tots els grups municipals, per aconseguir el consens necessari per a la seva aprovació. Enguany doncs l’oposició podrà posar sobre la taula aquells criteris d’increment, reducció, supressió... de les taxes i impostos municipals, i no haurem de viure aquells plens tan intranscendents on el resultat sempre és de 9 a 8.
La qüestió però estarà en veure si l’acord d’Ordenances Fiscals i Pressupost, es fa per unanimitat, després de llargues negociacions, la qual cosa es podria interpretar com un primer símptoma de bona voluntat cap al govern d’unitat, o bé es produeixen acords puntuals amb alguna de les formacions del ‘oposició, la qual cosa vindria a explicar que els grups de l’oposició i el regidor no adscrit, no estan tan units com a vegades se’ns vol fer creure.
Pressuposo una tardor interessant, si per part de tots hi ha bona voluntat i ganes de fer avançar la gestió municipal. No m’agradaria veure com s’ha de prorrogar el Pressupost actual per manca d’acord.
Paral·lelament a tot això hi haurà la continuació del debat sobre els grans temes pendents: el Pla General Urbanístic; el Pla Especial del Port (?), el Pla d’Equipaments...
Entretant els ciutadans tenim l’oportunitat de donar la nostra opinió sobre una bona part dels ingressos del Pressupost Municipal, que constitueixen les Ordenances Fiscals. Si no fem l’esforç de participar-hi se’ns podrà titllar de poc corresponsables, i tampoc tindrien massa justificació les nostres crítiques quan no aportem res a canvi.
Tot això, després de l’estiu.