divendres, 22 de setembre del 2023

Una fixació malaltissa contra el català

Llegint la notícia de l'ARA Balears, sobre la llei de llibertat lingüística que Vox ha registrat al Parlament de les Illes perquè sigui debatuda i aprovada, he pensat que potser és una sort que aquest partit d'extrema dreta hagi assumit tant de poder a municipis i comunitats autònomes, perquè serà la manera de veure molt aviat quines són les seves intencions i el mal que pretenen fer a tot arreu. Sobretot al català o les seves variants de València i Balears.

Fins i tot penso que el PP, que són els seus socis i que han permès que Vox ocupi espais de poder, seràn els primers perjudicats. No els hi sortirà gratis. La reacció del PP de les Balears ha estat contundent, i espero que ho sàpiguen i puguin mantenir fins al final. No accepten el text, ni la manera de procedir.

El problema en política apareix quan les actuacions i decisions que es prenen són irreversibles. Acostuma a passar que segons quins governs paralitzen el treball en pro de la democràcia, però al cap d'uns anys es pot recuperar. És trist, perquè s'ha perdut el temps, però com a mínim es recupera, a base de molta paciència i esforç. Crec, doncs, que aquesta és la situació en què ens trobem, a comunitats autònomes governades pel PP i Vox, i el que es voldria que passés a nivell d'Estat. El PP ho intenta, però no ho tindrà fàcil.

És una llàstima que haguem de malgastar tants esforços quan ho podríem canalitzar cap a millores de la nostra societat. Estem donant voltes i voltes en temes que no hi hauríem de dedicar gaire estona. Si repassem què ens està passant a casa nostra ens sortiran uns temes que s'han eternitzat. Que fa anys i anys que en parlem i no hi ha manera de trobar solucions. El famós traspàs de Rodalies, el pacte fiscal, la renovació dels magistrats dels tribunals de justícia espanyola... N'hi ha més.

Aquest no avançar i viure encallats durant tant temps és el que afavoreix la desconfiança cap als governs i els seus dirigents, i que sorgeixin forces polítics que, sota l'engany i la seducció, s'apoderen de les institucions sense que tinguin cap possibilitat de resoldre-ho, ans el contrari.

L'extrema dreta apareix amb força on els governs constituïts han resultat paralitzants, sense saber resoldre els problemes reals de la població. I això ho sap tothom, no sorprenem a ningú quan ho diem. Llavors, per què no fem res per solucionar-ho? A veure si Vox s'estavella aviat i canviem la dinàmica. Caldrà, però, que les forces polítiques es posin les piles i també canviïn la manera de fer.