dijous, 10 de novembre del 2016

Tota la culpa és del populisme i de qui el practica?

Arran de la victòria de Donald Trump m'he fet un tip de llegir la paraula "populisme" un adjectiu que repetim tant que ja no sabem el seu veritable sentit, ni qui és més culpable qui el practica o qui se sent atret. Crec que hauríem de reflexionar sobre el mot i on l'emprem, i no donar la culpa a qui diem que el practica, tan alegrement.
Trump és populista o practica un discurs populista per atraure la gent que l'escolta. Els diu allò que volen escoltar encara que no hi cregui. Fa les promeses que a la majoria de ciutadans agraden per aconseguir el seu vot. Però per què passa això?
Tot el mal, tots els problemes vénen de l'actitud populista, en aquest cas del nou president nord-americà? No hi tenim tots plegats una mica de culpa? És molt fàcil afirmar que els votants de Trump viuen enganyats i són seduïts per les seves paraules, però és que no hi vivim tots una mica enganyats pels actuals governants? Per què era millor Hillary Clinton? 
Els europeus temem que l'efecte Trump tingui conseqüències al nostre continent, i ara tothom mira què pot passar a França. Si surt escollida presidenta Marine Le Pen, serà per culpa dels ignorants electors francesos? No podria ser que la culpa fos dels actuals dirigents que no han estat a l'alçada de les circumstàncies? No serà que la ciutadania francesa, en aquest cas, no confia en l'actual president i el seu partit, ni amb l'alternativa que pot suposar el retorn de Nicolas Sarkozy?
I podem mirar altres països, també el nostre. És molt fàcil dir que aquell o aquell altre polític i partit fan populisme. Tots ho diem, jo també, però tan baix valorem els nostres conciutadans, o és que ja estem farts del funcionament dels partits tradicionals i dels polítics de sempre, i volem un canvi. Qui ens pot proporcionar el canvi?
Als EUA el canvi el brindava Trump, no pas Clinton, i potser per això els nord-americans han optat per revolucionar la Casa Blanca, i no continuar amb més del mateix, i amb una dirigent molt menys creïble que el president Obama.