dilluns, 16 de novembre del 2015

Pressupost participatiu a Arenys de Mar

Aquests dies he participat en unes jornades formatives sobre govern obert, transparència i participació ciutadana i he tingut l'ocasió de rebre explicacions d'experiències de pressupostos participatius. Per més que hagis pogut tenir experiència al respecte, sempre hi aprens alguna cosa nova, matisos interessants, i sobretot, lliçons de transversalitat i implicació de regidories com Medi Ambient o Urbanisme, que no sempre s'hi posen bé.
M'ha cridat l'atenció alguns resultats i volum de participació i, com no podia ser d'una altra manera, he caigut en la temptació de comparar-ho amb l'experiència de la vila d'Arenys de Mar, on vaig tenir l'honor d'iniciar el projecte que, amb alguna interrupció, es continua organitzant.
No ho vaig tenir fàcil, ni per part dels meus socis de govern, ni l'oposició, ni mitjans de comunicació local... les xifres obtingudes eren considerades ridícules, tant per l'import assignat, com pel nombre de participants. Jo estava segur que no ho fèiem tan malament. Han passat alguns anys, i he pogut comprovar com poblacions molt més grans que Arenys, tenen unes xifres semblants en participació, i molt inferiors, proporcionalment, en import a decidir. Ah! i també incorporaven propostes presentades pels tècnics municipals, un fet que per alguna força política semblava un crim i un engany.
Tot és millorable, i potser s'han de trobar noves eines per avançar en la implicació dels vilatans en la gestió municipal, però el que és cert és que costa molt poc criticar i massa donar suport als esforços dels tècnics i polítics de torn. Sempre ho veurem, que ens felicitaran des de fora i els de casa...