dimarts, 2 de maig del 2017

I si guanya Marine Le Pen?

Amb més o menys vots, la líder de l'extrema dreta francesa ja fa temps que planta cara a la resta de partits polítics, fins ara tots ells representants de l'establishment. A ningú, fins aquest moment, li havia passat pel cap la possibilitat que a la segona volta Le Pen es proclamés presidenta de França. Ara, però, després de tot el que ha passat darrerament, després que els partits tradicionals hagin quedat escombrats, i sigui molt recent el Brexit, apareixen més dubtes i no tothom ho té tan clar.
Com ha passat a Espanya, els grans partits polítics de sempre s'han ajudat, i han permès l'alternança política sense gaires escarafalls. Això, però, que els en surti un de descontrolat, com és el cas de Macron, ja els deixa una mica tocats. Ni un ni l'altra els fan peça, però saben que entre ells dos hi ha el futur president o presidenta de França.
Estic convençut que tant Fillon com Hamon haurien preferit haver d'escollir entre ells i Le Pen, i no haver de donar el poder a Macron, però les coses han anat d'aquesta manera. I què faran els votants de l'extrema esquerra? Aniran d'extrema a extrema i tira perquè els toca? Ambdós partits extremistes defensen la sortida de la Unió Europea, per contra, Macron és un gran defensor de continuar-hi, però amb canvis. Què els pesarà més a l'hora de donar el vot?
Hi ha una altra pregunta a més de la possible sortida de la Unió Europea i és quins grans canvis es podrien donar a França amb un i altre president. Amb Le Pen de presidenta, què passaria? Solucionaria els greus problemes de les banlieues? I si guanya Macron? Es produiran molts canvis comparat amb els presidenciables Fillon i Hamon?
Penso que, com ha reconegut el president Trump, des de dins es veu diferent i no és tan fàcil canviar allò que s'ha promès en campanya. Els canvis només funcionen si es produeixen lentament, la llàstima és que moltes vegades ens quedem al mig.