dissabte, 30 d’agost del 2014

Europa dóna suport a Polònia davant les agressions de Putin

El primer ministre polonès Donald Tusk ha estat escollit com a nou president del Consell Europeu, a substituir a finals d'any l'actual president el belga Herman Van Rompuy, a qui molts hem vist com una trista figura sense cap tipus de rellevància. Almenys aquesta és la impressió que ha donat i que molt probablement sigui la real.
No és estrany que en les eleccions europees hi acostumi a haver tanta abstenció. La veritat és que la majoria d'europeus amb dret a vot no acabem de conèixer ben bé les institucions que hi ha ni les competències de la institució per a qui votem.
El Consell Europeu no té res a veure amb el Consell d'Europa ni amb el Consell de la Unió Europea, que són organismes independents, ni tampoc amb el Parlament Europeu, que és el que escollim en les eleccions europees. 
El Consell Europeu està format pels caps d'estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea. De fet es va crear per institucionalitzar una mica les reunions que feien els presidents dels estats de la Unió Europea, i tenen un component clarament polític. Tota la crítica que es fa a la Unió Europea sobre la incapacitat de resposta als esdeveniments mundials s'han d'atribuir al Consell Europeu que és qui orienta la Unió Europea en temes de política exterior. 
Com ens podem imaginar, la figura del president del Consell Europeu és més formal que efectiva. Actualment qui marca la política de la Unió Europea és Angela Merkel, digui el que digui el senyor Van Romuy o el que pugui dir a partir de desembre el senyor Donald Tusk. Els acords es prenen per consens, encara que en alguns casos, segons els tractats, sigui per unanimitat o majoria qualificada. Qui li porta, però la contrària a la senyora Merkel?
El nomenament del primer ministre polonès en aquests moments es pot entendre més aviat com un suport a Polònia en uns moments en què el senyor Putin sembla engrescat a recuperar el protagonisme de l'època de la URSS.