divendres, 31 de gener del 2020

Hi ha vida més enllà de la Unió Europea

Avui el Regne Unit surt de la Unió Europea i durant onze mesos s'establirà el període de transició fins quedar-ne exclosa. El Brexit, que va ser l'opció guanyadora en el referèndum convocat per decidir què feien, ha arribat a la seva consumició. Les darreres eleccions en què va guanyar Boris Johnson per majoria absoluta va ser el toc de gràcia per fer efectiu el Brexit. Què passarà a partir d'ara? Qui en sortirà més beneficiat?
El Regne Unit ha de demostrar que hi ha vida més enllà de la Unió Europea, però no tots els països ho viuen de la mateixa manera. Estats com l'espanyol serien molt diferents fora de la Unió Europea. Ha quedat demostrat que la justícia espanyola està malalta i que és gràcies a formar part de la UE que s'ha corregit errors importants.
És més que probable que el Regne Unit se'n surti des de fora, i en tot cas ja sabem que sempre toca el rebre als mateixos. Els que tenen recursos mai hi perden. Aquest anar bé del Regne Unit hauria de servir d'excusa per analitzar què s'està fent malament a la UE. Probablement falta convicció per part de tots els estats membres, i a ningú li acaba d'agradar perdre sobirania a favor de Brussel·les.
La falta de decisió a l'hora d'anar més enllà en la presa de decisions des de la UE, ha provocat situacions contradictòries i que no es pogués valorar suficientment el fet d'estar junts. Si realment hi havia interès en caminar junts, s'havia de donar més poder a Brussel·les, acceptar-ho i millorar-ho.